Statens vegvesen skal sette opp et nytt skilt for bygdenavnet Jøvik i Ullsfjorden etter at skiltet som sto der før, forsvant i et snøras.

Kartverket har nå opprettet en navnesak for å få fastsatt både den norske og samiske skrivemåten av både primærnavn og sekundærnavn.

– Navnet Jøvik har også et samisk parallellnavn som til nå ikke har vært i offentlig bruk. Lov om stedsnavn § 6 tredje ledd sier at «navnesak må reises samtidig for parallellnavn på norsk, samisk og kvensk», så derfor reiser Kartverket navnesak for å få fastsatt en offisiell skrivemåte også av det samiske navnet, skriver Kartverket til Tromsø kommune.

Čietnjalluokta

Sametinget har nå foreslått Čietnjalluokta, som er den nordsamiske skrivemåten.

– På samisk betyr det at «viken er dyp». Så det er navnet og skrivemåten som er foreslått, sier fagleder for stedsnavn og språkbruk ved Sametinget, Lisa Monica Aslaksen, til iTromsø.

Det vil trolig også bli navnet.

– Det er en pågående navnesak, så vi får se om det kommer noen innvendinger på skrivemåten, sier Aslaksen, som er glad for at det nå kommer et offisielt samisk navn på bygda.

– Det er greit at det kommer offisielle samiske stedsnavn. Det har nok alltid hett det, bare at det ikke er samlet inn før nå, sier hun.

Rett til uttalelse

Etter at forslaget for skrivemåte blir kunngjort og det er reist navnesak, har offentlige organ som skal bruke navnet i tjeneste og lokale organisasjoner med en særlig tilknytning til stedsnavnet, få rett til å uttale seg.

– I kunngjøringen skal det opplyses om hvilke navnesaker som er reist, hvor en kan få sakspapirene og fristen for å uttale seg. Fristen for kommunen til å behandle saken er to måneder fra dette brevet har kommet fram, skriver Aud-Kirsti Pedersen i brevet til kommunen.

LES OGSÅ: Her må de reise sju mil for å handle hvis nærbutikken legges ned

Brevet er sendt 9. mars og fristen for å uttale seg vil da være 9. mai.