Fjellvettreglene kjenner de fleste turglade til, men har du hørt om «Fjellsjekkereglene»?

I 2014 mente Den Norske Turistforeningen (DNT) at det var for mange single og at de gjerne ville hjelpe til med at flere fant hverandre og kjærligheten. Allerede for 26 år siden innførte DNT kontaktannonsene «Fjelltreffen», som fortsatt finnes på DNTs hjemmesider, og i tillegg har de arrangert singelturer i en årrekke. Etter en aprilspøk innførte de luemerking etter sivilstatus, der grønn betyr «ledig» og rød betyr «opptatt».

LES OGSÅ: Stor bildeserie: Se hvordan folk feirer påsken (for abonnenter)

Bra sjekkearena

Daglig leder i Troms Turlag, Lin Einarsdotter Olsen, mener fjellet er en bra sjekkearena.

– Man treffer folk man kanskje ellers ikke ville truffet på byen. Og hvis man er glad i å gå på ski, møter man andre med samme interesse i løypa. Dessuten treffer man folk på en helt annen måte, og folk har gjerne skuldrene senket når de er på tur, sier hun.

Hun tror mange har møtt hverandre på tur, og kjenner selv til flere par som har funnet kjærligheten på den måten.

– Vi har veldig mange hytter i fjellet, og de er en super arena til å treffe folk. Der er det god stemning og man kommer inn på folk på en helt annen måte. Man har bedre tid og kan snakke sammen, sier hun.

Traff kjæresten

Turglade Åsa Hellström (43) traff kjæresten Gjermund etter at de hadde vanket i samme turmiljø over en lengre periode. Hun anbefaler absolutt det å finne en partner i marka.

– Det er fint å være med i et slikt miljø. Man blir eksponert for masse ulike mennesker og er samlet om en felles interesse. Når man er på tur sammen, får man også gjerne se en annen side av hverandre. Man kan jo for eksempel møte krevende situasjoner, mener hun.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Mia (8) skulle teste bakken

Hun tror at man på tur omgås med mennesker man kanskje ellers ikke hadde møtt, og anbefaler tursjekking, dersom man har turinteressen.

– Da har man en stor arena å finne på ting sammen på – for eksempel ferieturer, mener hun.

Singelturer

Troms Turlag har tidligere arrangert egne singelturer, og Olsen forteller at de har fått henvendelser om flere slike turer.

– Men da må vi også ha turledere, så det er bare å melde seg. Singelturene opphørte nemlig fordi turlederne fikk seg kjærester ... haha!

Olsen opplever at flere kjenner til «lue-regelen» – hun ser i alle fall mange røde og grønne luer i fjellet.

– Det tok helt av med disse luene! Og jeg vet at folk bruker det i Tromsø også. Men så var det en kvinne som sa til meg forleden at hun aldri traff den rette. Da måtte jeg si: «Men du går jo med rød lue!». Her må man følge sjekkereglene, sier Olsen lattermildt.