Krever kjøttfrie middager i kommunen

Miljøpartiet de Grønne håper å gjennomføre en vegetarrevolusjon i Tromsø kommune. Det håper Bjørn Gunnar Jørgensen i Frp å sette en stopper for.

MINDRE KJØTT: Barbara Vögele (til høyre) ønsker at kommunen skal redusere kjøttforbruket. Foto: Daniel Lilleeng 

nyheter

Miljøpariets Barabra Vögele foreslår i det kommende kommunestyremøtet å redusere kjøttforbruket for kommunestyrets middager. Hun vil at annenhver middag skal være vegetarmat, og alltid ha et vegetaralternativ til kjøtt og fisk.

– Prinsipielt vet alle vi bør redusere kjøttforbruk, både på grunn av dyrevelferd og av miljøhensyn. Mange ønsker ikke redusere kjøttforbruket, for de vil ha friheten til å spise hva de vil, sier Vögele.

– Vil dere ta den frihet fra dem?

– Ja, du kan si det sånn. I dag kan du si ifra i kommunestyret om du vil spise et vegetaralternativ og kanskje får du noe annet. Det gjelder i dag 1–2 personer, og de har ingen frihet. Jeg har ikke sett noen ordentlige vegetaralternativ i kommunen, sier hun.

Mindre kjøtt

Vögele spiser sjeldent kjøtt, og vil at flere skal gjøre som henne.

– Jeg spiser kjøtt hver 14 dag, hvis det ikke er noe alternativ til kjøtt. Jeg tar ikke meg selv som målestokk. Hovedmålet er at folk tillater seg å teste å spise mindre kjøtt. Jeg tror vi har økt kjøttforbruket noe helt enormt de siste 10 årene, og det er faktisk ikke nødvendig å spise kjøtt. Det er en vanesak, og ingen vil lide noe tap.

– Du nevner frihet, og du vil ha et vegetaralternativ på hvert måltid, i tillegg til annethvert måltid skal være vegetar. Blir det et kjøttalternativ?

– Nei, det skal det ikke være. Men annenhver middag skal inneholde kjøtt eller fisk.

– Tar du ikke da ifra folk den samme friheten du etterlyser?

– Jeg spør deg, hva er den friheten? Hvem har den friheten? Fram til i dag har de som vil spise vegetar ingen alternativ. Ingen vil sulte med dette tiltaket. Det er et miljøtiltak, og et velferdstiltak, sier hun.

Frp: – Fullstendig imot

Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp) synes ikke noe om forslaget.

VALGFRIHET: Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp) synes folk skal få bestemme selv hva de vil spise.  

– Forslaget sier litt om fokuset til Miljøpartiet De Grønne, og jeg er fullstendig imot. Folk må få spise hva de vil, og at de skal presse alle i kommunen til å spise denne typen mat er svært spesielt. Det viktigste for meg og Frp er valgfrihet, også når det kommer til hva man skal spise, sier han.

Går heller på kafé enn å spise vegetar

Han tror ikke kommunestyrerepresentantene ønsker et vegetarregime.

– Jeg har aldri oppfattet at dette er et ønske, verken fra politikere eller ansatte i kommunen. Anser forslaget som helt malplassert. At MDG prøver å presse dette på alle andre vitner litt om politikken til partiet, sier Jørgensen.

– Hva om forslaget får flertall, og du må spise vegetarmat annethvert kommunestyremøte?

– Heldigvis er det kort vei til nærliggende kafeer og restauranter som jeg vil benytte meg av. Jeg anser ikke en salat som en fullverdig middag, smeller Jørgensen.

– Jeg synes det er uhyrlig spesielt at de kommer trekkene med et sånt forslag i en by der vi er så heldig at vi har en rekke anerkjente kjøttleverandører, som for eksempel Mydland og Ingebrigtsen. Vi må støtte opp om lokale næringsliv og det de har å tilby, avslutter Frp-politikeren.