KARLSØY: Ordfører Mona Pedersen i Karlsøy kommune, enhetsleder for drift og utvikling, May-Jorunn Corneliussen, og rådmann Jan-Hugo Sørensen, hadde fredag før påske nok et møte med reinbeitedistriktet om Langsundforbindelsen.

– Vi har fått satt noen konkrete punkter i en avtale som vi håper kan gi byggestart i 2016. Vi har en avtale med reinbeitedistriktet at de senest fredag etter påske skal gi tilbakemelding på om avtalen er god nok, forteller Pedersen til iTromsø.

Les også: Ennå ingen avklaring med reindriften om Langsundforbindelse.

I forhandlinger

Kjernen i konflikten om Langsundforbindelsen dreier seg i stor grad om at det må eksproprieres tomt ved tunnelåpningen og ankomstvei til tunnelen, noe som fører til tap av beiteområder for reindriften.

Pedersen ønsker ikke å gå nærmere inn på de konkrete punktene i den nye avtalen, siden saken fortsatt pågår.

– Det jeg kan si er at det handler om å sette privatskjønn. Det var det dommen i tingretten handlet om; at man ikke kunne ekspropriere til vei fordi det ikke var satt skjønn. Så nå forhandler vi om privatskjønn, slik at de får kompensert det tapet de får med tanke på tapte beiteområder.

Rimelig ramme

– Dette møtet tyder vel på nytt håp for Langsundforbindelsen?

– Vi har hatt mye håp hele tiden, men dette handler om å imøtekomme det tapet de får. Samtidig er det viktig at det skal være innenfor en ramme vi kan forvente som rimelig.

Med på møtene er også reindriftsforvaltningens fylkesmann, som ifølge Pedersen fungerer som en rådgiver for begge parter i arbeidet med å finne en løsning.

– Akkurat nå avventer vi situasjonen til vi har hørt fra reinbeitedistriktet. Vår primære oppgave er å komme til en enighet som gjør at vi får oppstart av tunnelen, forhåpentlig i 2016.