Reidun Trondsen er leder i Barnas turlag og drar regelmessig store grupper med barn ut på tur. Hun har dermed mye erfaring med hvordan man skal motivere de minste, noe som ikke alltid er like lett.

– Det er den samme utfordringen vi voksne har; det er veldig behagelig inne med varme, iPad, leker også videre. Den berømte dørstokkmilen gjelder like mye for barn som voksne, forklarer Trondsen til iTromsø.

LES OGSÅ: Sjekk denne påskehilsningen: - Vi trodde ikke det skulle bli så bra

Involver barna

Hun sier at noe av det viktigste man gjør er å involvere barna i turplanleggingen.

– Ungene blir som oftest mye mer motivert når de selv får være med og planlegge turen. Derfor kan det være kjekt å ta en prat med de dagen før om turen slik at de kan komme med egne innspill, sier Trondsen, som også anbefaler å la ungene pakke egen sekk.

– Det kan være stas å pakke med seg noe man kan bruke på turen i egen sekk. Dette kan være alt fra akebrett, til bøtte og spade eller bare litt sjokolade.

Ta ansvar selv

Inger Wallem Anundsen har skrevet flere turbøker for barn og har sammen med barna sine laget suksesserien «Villmarksbarna» på NRK. Hun mener foreldre kan vinne på å legge inn litt ekstra innsats når man skal ut på tur.

– Det kan være litt jobb når man skal på tur, men hvis man setter inn et ekstra gir i forkant, får man belønningen når man kommer ut. Dette kan bety å pakke sekken for barna, hjelpe dem å kle på seg og jobbe med motivering i forkant. Når man først er ute i naturen, går det som regel ganske greit, sier Anundsen.

LES OGSÅ: «Hva kom først – Jesus eller egget?»

Begynne forsiktig

Selv om både hun og Trondsen ofte går lange turer med barna sine, poengterer de at det overhodet ikke er nødvendig for å få turglede.

– Man behøver ikke gå så langt. Ofte kan det være greit å begynne med korte turer, noe det finnes mye av i Tromsø. Så kan man heller gå lengre turer når barna selv ønsker det, sier Anundsen.

– Det finnes mange enkel turmål i Tromsø, som for eksempel Charlottenlund, Pølsesvevet eller Tønsvikdalen, forklarer Trondsen.