Matilde (7) var savnet i halvannet år – nå er hun funnet

– Det er et mirakel at hun er i live.

KOSEN: Styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Susanne Langvad, kan fortelle at Matilde er akkurat like kosen og leken som hun var før hun forsvant.  Foto: Dana Meknas

nyheter

Det er halvannet år siden katten Matilde ble adoptert bort etter å ha bodd hos Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø i lang tid. Den gledelige dagen varte dessverre ikke lenge, for allerede første natt, i september 2014, stakk hun av fra den nye familien sin.

– Når katter kommer til nye hjem, anbefaler vi at de holdes inne i en periode på omtrent tre måneder sånn at de får avklimatisert seg og får gjort dette nye stedet til sitt nye hjem, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Susanne Langvad.

Det er nemlig ikke unormalt at katter kan finne på å søke tilbake til sitt gamle hjem når de nettopp er adoptert bort.

– De nye eierne hadde hatt vinduet litt åpent i luftefunksjon, og de hadde også kanin som gikk rundt hjemme, og det var ikke Matilde helt vant med. Det kan være medvirkende til at hun fant ut at hun skulle snike seg ut av vinduet, forteller Langvad.

LES OGSÅ: Denne Facebook-statusen satte fyr i katteadopsjonene

Ute i to vintre

Men Matilde søkte ikke tilbake til hjelpesenteret på toppen av øya. Da hun stakk av fra Charlottenlund, skal hun ha søkt nordover i stedet.

– Vi var ofte ute og lette etter henne, og vi har annonsert og jobbet for å finne henne igjen. Både vi og de som hadde adoptert henne var veldig fortvilte, sier styrelederen.

Halvannet år senere fikk Dyrebeskyttelsen inn en melding på vakttelefonen om at det var blitt observert en svart katt i Doktordalen.

– Vi dro ut og fikk skannet henne, og da vi fant ut at det var Matilde, sto jubelen i taket. Det er helt fantastisk. For oss føles det som et mirakel at hun er i live med den helsesituasjonen hun er i, forteller Langvad.

Det var på lørdag at Matilde kom til rette igjen, to vintre etter at hun forsvant sporløst.

LES OGSÅ: Nå får Dyrebeskyttelsen utvide kattesenteret

FØR: Slik så Matilde ut da hun ble adoptert bort i september i 2014, like før hun forsvant. Foto: Dyrebeskyttelsen 

Like kosen som før

Som forventet, var det en veldig sliten Matilde som kom til rette igjen.

– Hun var i overraskende god stand etter hva hun har vært gjennom. Hun var tynn, men ikke radmager. Trolig har hun livnært seg på byttedyr, søppelrester, og kanskje hun har søkt seg til folk og andre katter og fått noe der. Hun har i tillegg klart å finne seg ly i et overhus når været har vært som verst. Pelsen hennes var ganske illeluktende og hadde mye klumper i seg, noe som lugger og hindrer henne i å komme til når hun skal vaske seg.

Leder av kattegruppen i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø, Hege Gausdal Foshaug, vil rette en stor takk til damen som ringte inn og tipset om det som skulle vise seg å være Matilde.

– Hun skal ha mye av æren for at Matilde ikke var i verre forfatning enn hun tross alt var i. Hun hadde brukt tid på å vinne tilliten hennes og det var avgjørende da vi skulle få henne inn, sier Gasudal Foshaug.

Matilde er nå i et krisehjem hos en av de frivillige og har fått ormekur, blitt klippet og fôret godt, og har vært til helsesjekk.

– Hun har en tarmsykdom som gjør at hun har tjukke tarmvegger. Det betyr at hun egentlig må ha spesialfor slik at hun ikke får blod i avføringen. Vi holder øye med det nå, sier Langvad.

– Hun er imidlertid akkurat like kosen og leken som hun var før hun forsvant, legger hun til.

LES OGSÅ: Kattene som ingen vil adoptere: – Det skjærer i hjertet

SOSIAL: Matilde blir beskrevet som en sosial katt som liker mennesker. Slik ser hun ut i dag, etter å ha blitt tatt inn, klippet og stelt med. Foto: Dana Meknas 

Snart klar til adopsjon

Langvad kan ikke huske at de har funnet igjen en katt etter at den har vært savnet såpass lenge.

– Nå er hun på bedringens vei, og hun er snart klar til å adopteres bort igjen. De som hadde adoptert henne først har fått endret livssituasjonen sin siden sist, så vi fant ut sammen at det beste er at vi annonserer henne slik at hun kan få et nytt hjem. Da blir hun adoptert bort som innekatt.

Det har hun full tro på at kommer til å gå bra.

– Det er en veldig sosial og god pusi, så vi har tro på at dette kommer til å gå bra, avslutter Langvad.

TRIVES I STATIVET: Enten det er på klorestanga eller på en av hvilepallene, trives Matilde godt i stativet. Hun blir holdt for seg selv til hun er klar for å sosialisere med de andre kattene på hjelpesenteret. Foto: Dana Meknas