Økt skredfare: – Én person er nok til å utløse snøskred

Skredfaren har økt til nivå 3 for både lørdag og søndag. Det betyr at kun én skiløper kan risikere å utløse snøskred.

SKREDFARE: Nå er skredfaren økt til nivå 3, det nest høyeste nivået. Dette arkivbildet fra 2014 viser to skred på Breivikeidet. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Nivå 3, betydelig skredfare, er det nest høyeste nivået på faregradskalaen. Rådene fra snøskredvarslingen varsom.no, er som følger:

– Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Les også: Denne påsken blir Folkehjelpa hjemme

Vær varsom

Skredfaren i Tromsø har de siste dagene vært på nivå 2, men er nå justert opp til nivå 3 i Tromsø hele helgen.

– Generelt ustabile forhold. Vind kan danne ustabile flak i leområder. Utvis varsomhet. Fare for våte skred i lavlandet, skriver snøskredvarslingen på varsom.no.

Vind og mildvær

Vaktleder hos Snøskredvarslingen, Solveig Kosberg, forteller at det er to årsaker til at skredfaren har økt.

– Først og fremst er det vinden. Den fine løssnøen som har vært et godt skiføre de siste dagene, blir flyttet av vinden til leområder og der danner det seg ustabile fokk-snøflak. I de områdene der vinden har lagt fra seg snø, så er det mulig at bare én enkelt skiløper kan utløse skred. I tillegg er det blitt mildere, slik at under mildværsgrensa kan det gå våte løssnøskred som løsner helt av seg selv.

Les også: – Vi har Norges beste skredberedskap

Store fare-områder

Hun anbefaler alle å sette seg godt inn i skredvarselet og sjekke varslingssiden varsom.no jevnlig.

– Ved faregrad 3, som er betydelig skredfare, er det ganske store områder som er utsatt. Våre anbefaler er å sette seg godt inn i skredvarselet, sette seg inn i skredproblemer og følge de rådene. De gir ganske konkrete råd for hvordan man skal oppføre seg for å unngå skred.

I beskrivelsen av nivået skredfare 3, heter det at folk må ha solid kunnskap før de ferdes i fjellet.

– Hvis folk synes det er vanskelig å sette seg inn i skredvarselet, så kan man alltids holde seg unna skredterreng og man bør unngå alt terreng som er brattere enn 30 grader. Det er mange fjell som er det, men det er også mange som også er og det er fullt mulig å finne trygge fjell.

Les også: Disse har åpent i påska

Hun påpeker at faregrad 3 ikke må undervurderes.

– Det er viktig å ha respekt for faregrad tre og det krever ganske mye kunnskap å ferdes trygt i terrenget når faregraden er betydelig.

varsom.no oppdateres skredvarselet hver dag.

– Det er viktig at folk følger godt med. Forholdene kan endre seg fort og man bør sjekke varsom.no hver dag.