Har brukt 300.000,- fra egen lomme på å planlegge eget badelandforslag

Svein M. Jentoft (65) betalte hundretusener av egen lomme for planer om badeland og fotballstadion på Valhall. Han er skuffet over den manglende interessen.
nyheter

Onsdag skal kommunestyret ta stilling til igangsetting av forberedende arbeid for Tromsøbadet på Templarheimen. For en måned siden sendte Svein M. Jentoft informasjon om Valhall-prosjektet til det nye byrådet, etter dårlig respons fra det forrige byrådet.

LES OGSÅ: Enstemmig ja til badeland

Ble provosert

– Ingen i kommunen ville snakke med meg, siden det forrige regimet gikk til valg på badeland på Templarheimen. For en måned siden sendte jeg informasjon om Vallhall-prosjektet til det nye byrådet, for å gjøre det oppmerksom på at det fantes et alternativ til Templarheimen. Jeg er ikke blitt kontaktet i ettertid, sier Jentoft.

Jentoft, som driver taktekkerfirmaet Svein M. Jentoft AS, presenterte planene sine snart for fire år siden. For egen regning engasjerte han arkitekt Lars Haukland i LPO Arkitektkontor og konsulent Tinus Aune i rådgiverselskapet Aas-Jakobsen for å prosjektere et badeland og innendørs fotballarena med plass til 15.000 tilskuere på den kommunale tomta til Valhall stadion. Prislapp: 700 millioner kroner eksklusiv moms.

– Jeg har brukt 300.000 kroner pluss egeninnsats på prosjektet. Det ble gjort helt på eget initiativ, jeg er sånn av natur. Bakgrunnen var at jeg ble så provosert av planene som ble lagt fram om Gullegget og Alfheim stadion at jeg engasjerte de flinkeste i Norge på dette feltet, sier Svein M. Jentoft.

LES OGSÅ: Dette er badeland-pengene brukt til

Folkeavstemning

Han mener et annet poeng er at Tromsø sentrum og byen sårt trenger ei storstue for store hendelser, og at uten slikt flaggskip vil Bodø fort kunne å overta som Nord-Norges viktigste by.

– Her får byen både storstue, badeland og håndball-/eller ishall til nesten samme pris som et badeland på Templarheimen. Om byen likevel velger at badelandet skal ligge på Templarheimen, ja så blir det frigjort plass til annen bruk på Valhall.

At det allerede er brukt 70 millioner kroner på Templarheimen-planene, mener Jentoft ikke er noe argument for å vedta dem.

– Man kan hive gode penger etter dårlige penger, man kan ikke sløse bort 690 millioner kroner. Jeg mener politikerne må ta en ny runde og ikke forhaste seg. Man må ikke la seg tvinge til tross for at det allerede er brukt så mye penger, sier Jentoft.

Han synes badelandet er en så stor investering at folkets mening burde høres i form av en slags folkeavstemning.

– Hvorfor spør ikke politikerne om hva Tromsøs befolkning mener om de ulike alternativene, for eksempel på Facebook? Byen har allerede ventet så lenge på badeland at det må være mulig å ta seg tid til å høre befolkningens mening før beslutningen tas.

Fantastisk mulighet

Han mener Valhall-eiendommen egner seg svært godt til formålet, selv om enkelte har hevdet at det ikke er plass til både fotballstadion og badeland der. Fjellveggen i bakkant vil egne seg godt for takkonstruksjonen, som baserer seg på fem master.

– Jeg ville også vise hva det er plass til. Valhall er en fantastisk mulighet. Kommunen eier tomta og her vil byen kunne fått en sentrumsnært signalbygg. Jeg legger ingen prestisje i dette, men Valhall ligger brakk og idretten har misbrukt sin sjanse her. Prislappen blir lavere enn noen tør tenke, sier Svein M. Jentoft.

Ansees ikke som velegnet

På spørsmål fra iTromsø om byråd for finans, Jens Ingvald Olsen, kjenner til innspillet fra Jentoft og hvorfor han ikke har fått svar, svarer byråden følgende:

– Epost fra Svein M. Jentoft ble mottatt 23.02.16. Den var adressert til flere byråder. Vi anså den som en generell informasjon og innspill om et storprosjekt (á la «Gullegget») som var lansert for 3-4 år siden. I eposten var det en link til www.valhall.info.no I forhold til Tromsøbadet, som kommunestyret skal ta stilling til i morgen, har byrådet levert sin innstilling (10.03.16) for investeringsbeslutning. Fremtidig bruk av Valhall er en helt annen sak. Henvendelsen var, slik vi så det, ikke av en slik karakter at den fordret umiddelbart svar. Men dersom Jentoft ønsker svar fra byrådet skal han naturligvis få det, sier Olsen.

– Hva synes du om forslaget med bruk av Valhall som han har laget?

– Valhall er i dag Tromsøs friidrettsarena, og det er ikke konkrete planer om å endre dette. Sivilforsvaret har anlegg i fjellet bak Valhall.

– Han mener byens innbyggere bør få si sin mening gjennom en slags folkeavstemning, noe byens politikere må ta seg tid og råd til fordi det skal brukes så mye penger på badelandet. Hva synes du om et slikt forslag?

– Investeringa for bygging av Otium er større for Tromsø kommune enn Tromsøbadet. Folkeavstemning ansees ikke som velegnet i en slik sak der kommunestyret har klar vedtakskompetanse, svarer Olsen.