NORDSPISSEN: Duoen, som eier 40 prosent hver i Polden Bryggeri AS, har etablert seg helt på nordspissen av øya. Til tross for at de sist lørdag var i arbeid allerede klokken seks om morgenen, betegner de bryggingen som en hobby. I morgen er de første flaskene i salg i byen – både i dagligvare- og delikatessebutikker.

Les også: Øl-nykommer har på et halvår vokst seg inn i butikkhyllene.

To typer

– Vi har to typer klare – en Pomor Ale og en Session IPA. Ved utarbeidelse av navn og etiketter, har vi latt oss inspirere av Hamsun. Derav navnene August og Edvarda.

Øleventyret til Sandve og Olsen begynte med en ståltank på 40 liter. Etter å ha investert en plass mellom 200.000-250.000 kroner, er kapasiteten økt betraktelig.

Les også: Mack er ikke lenger verdens nordligste bryggeri.

20.000 flasker

– I første omgang har vi som mål å brygge 10.000 liter i året. Det er en tredjedel av kapasiteten. Etter 2–3 år, er meningen at vi skal tjene penger. Da må bryggingen dobles, sier Randulf Olsen.

Polden Bryggeri AS, som også har Henry Sletten (20 %) på eiersiden, ble etablert i fjor høst. Men først nå skal tromsøfolk få smake produktene som også blir servert på noen av byens utesteder.

Les også: Billigere Mack-øl i Bodø enn i Tromsø.

Kort prosess

Fra brygget settes til ølet er på flaske, går det knappe tre uker.

– Alt innen mikrobrygging er håndverk. Alt foregår manuelt – også tappingen og påsetting av etiketter.

STOR REPORTASJE: Ølbyen Tromsø: Fra «blanding» til «growler».

Brygg på boks

Gründerne erkjenner at flaskene er det største «problemet» i prosessen:

– Vi snakker om et engangsprodukt som på grunn av transporten alene er en betydelig miljøkonsekvens. Derfor har vi en drøm om å tappe våre brygg på boks. Selv om mange entusiaster mener at mikrobrygg skal være på flaske, er det lov å tenke nytt, mener Sandve og Olsen.

Verdens nordligste

Eierne har konstatert at deres mikrobryggeri er det nordligste på Fastlands-Norge. Kun en konkurrent i Longyearbyen ligger lenger nord.

– Derfor har vi tatt oss den frihet å betegne oss som verdens (nest) nordligste – også fordi Mack, Graff og Bryggeri 13 ligger lenger sør på Tromsøya.

Les også: Ny festival for øl og vin til byen.