Silje (19) er lei av alle hundebæsj-posene som ligger strødd ute i naturen

Silje Olsen Engnes fant massevis av hundeposer slengt på bakken. – Det ser ikke pent ut, mener hun.
nyheter

Storelva: I påskens siste dager kom mildværet til Tromsø, og med mildværet dukket også et av de sikreste vårtegnene opp: Nemlig søppel og lort som har tilbrakt vinteren under snøen.

Ved Coop Extra på Storelva så det ille ut tirsdag morgen, forteller Silje Olsen Engnes (19). Der lå poser til hundeavføring strødd ved siden av, og rundt søppeldunkene som tilhører butikken.

Les også: Dette kan du nå få bot for.

– Dårlig gjort

– Jeg skulle innom butikken for å handle litt, og så på lang avstand at det lå masse søppel rundt dunken ved butikken, forteller Engnes.

– Da jeg kom nærmere så jeg at det vær «bæsjeposer», og det var et ekkelt syn. Enten har folk bommet på dunken, eller så er det vinden som har dratt posene utover, sier hun.

Engnes forteller at når hun til daglig går opp gangstien til Kvaløya videregående skole på Storelva, er det ofte hun ser hundeposer i grøfta.

– Og ofte ligger de utenfor søppeldunkene. Jeg synes det er dårlig gjort mot naturen. Det finnes søppeldunker for en grunn – det er fordi man skal putte søpla i dem. Det ser ikke bra ut når posene ligger på bakken, mener hun.

Skal ta vår-«shining»

Butikksjef Vidar Martinsen på Coop Extra Storelva har ikke oversikt over hvor ofte det havner hundeposer utenfor søppeldunkene, men forteller at de har fått renholdsavdelingen til å tømme dunkene oftere fordi de ser at de fort blir fulle.

– Og når de blir fulle er det raskt at det kommer fugler til. Det er dermed ikke nødvendigvis sløvskap som fører til at posene ligger utover – det kan være fugler som drar dem ut av dunkene, sier han.

Han har kun et par ganger fått tilbakemelding fra kunder om fulle dunker.

– Men når snødungene nå forsvinner skal vi ta en skikkelig shining, sier han.

Les også: Skal trigge innovasjon i avfallsbransjen.

Levner poser

Dag Ivar Andreassen, enhetsleder ved Bydrift i Tromsø kommune, sier at det er en selvfølge at det dukker opp skit og lort når snøen smelter.

– Men det er ikke alt vi har ansvaret for. Vi hører jo om at det kastes hundeposer, men vi håndterer ikke denne typen avfall, forteller han.

Han sier at det kan hende dunkene blir tømt for sjelden, eller at folk bare ikke bryr seg om å kaste posene i søpla.

– Det skjer jo at folk tar hundebæsjen i pose, og så levner posen i naturen. Egentlig skal jo folk ta dette med seg hjem og legge det i egen søppel. Det er jo derfor de får disse posene.