MDG vil innføre kjøttfrie middager

– Salat er ikke et fullverdig måltid

Barbara Vögele (MDG) foreslo i kommunestyret at det skal tilbys vegetarmiddager i kommunestyret. Hun møtte kraftig motstand fra Frps Bjørn Gunnar Jørgensen, som mener at salat ikke er et måltid.

Bjørn Gunnar Jørgensen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Barbara Vögele (MDG) foreslo i kommunestyret at det skal tilbys vegetarmiddager i kommunestyret. Hun møtte kraftig motstand fra Frps Bjørn Gunnar Jørgensen, som mener at salat ikke er et måltid.

LES OGSÅ: 18 stemte for mistillit - byrådet blir sittende

Vögele pekte i sin interpellasjon på at import at kraftfor til dyr øker klimautslippene kraftig.

– Det er viktig at vi ikke bare vedtar hva andre skal gjøre, men også hva vi selv skal gjøre. Vi ber byrådet om å legge fram hvordan det skal legges til rette for økt servering av vegetarmat til alle måltid i alle institusjoner. Vi vil ha dette inn i klima- og miljøplanen, sier Vögele.

- Enkelt

Hun får støtte fra Ingrid Marie Kielland (SV).

- Å redusere kjøttforbruket er både enkelt og svært effektivt i kampen mot klimagassutslipp. Det er sunt og godt å spise mindre kjøtt, og å jobbe for å redusere utslipp er ikke noe offer. Det gir derimot gevinster som frisk luft uten svevestøv, mer mosjon og bedre helse, sier hun.

LES OGSÅ: «Usannheter om Tromsøbadet»

– Ikke et måltid

Bjørn Gunnar Jørgensen (Frp) er svært uenig.

– Dette er et helt malplassert forslag. Folk må selv få bestemme hva de skal spise, og å bli påtvunget et måltid av dette kaliberet er helt meningsløst. At folk i Tromsø skal redde verdens miljø ved å ikke spise kjøtt er helt latterlig, sier Jørgensen, som avsluttet sitt innlegg med følgende kommentar:

– Salat er ikke et fullverdig måltid!

Heller ikke Frp-kollega Anni Skogman er positiv til forslaget.

– Noen her i salen har pekt på at vegetarianere ikke blir feite i like stor grad som kjøttetere. Det jeg blir feit av er potetgull og gode sauser, ikke rent kjøtt, sier Skogman, som er imot forslaget.

Også Sandra Borch (Sp) er imot forslaget.

– Dette er et slag mot kortreist mat. Å vedta kjøtt- og fiskefrie dager er feilslått politikk. Jeg ville heller innført en sukkerfri dag i måneden kontra en kjøttfri dag, sier Borch.

31 av kommunestyrets representanter stemte for forslaget til at redusert kjøttforbruk legges inn i klima- og miljøplanen som skal legges fram i juni.