– Hva er egentlig problemet der?

– Internt i andre etater i kommunen har dette kunstverket vært kjent veldig lenge, men da vi først fikk vite om det ga vi beskjed umiddelbart om at det var søknadspliktig. Vi har avslått det, men politisk ledelse har sagt at det skal opp. Vi er selvfølgelig lojale mot dem. Dermed blir det fremmet en sak mot politisk behandling. Vår faglige vurdering vil stå til lag der, og det er lov med administrativ og politisk uenighet. Det er viktig å si at det ikke er noe galt med kunstverket, men plasseringen av det.

– Kunstverket skal jo opp på en grå og flat vegg. Hvorfor kommer den i veien der?

– Det vil konkurrere med arkitekturen på bygget. Da tilbyggene kom, skulle ikke disse konkurrere med hovedbygningen. Det er jo en spesiell sak, og jeg tror ikke det har vært så stor medieoppmerksomhet rundt en sak så lenge jeg har jobbet her. Det er synd at det blir slikt, men når vi fikk søknaden, vurderte vi at vi måtte fatte det vedtaket. Jeg så at Nordlys hadde en leder på at dette var byggesakssjefens subjektive vurdering. Det er det ikke. Vi er en administrasjon og en stab med mange forskjellige utdannelser som gjør en vurdering. Problemet er at normalt sett ville kommunen gått ut og sagt at de ville smykke ut Gyllenborg, så ville det vært en utvelgelse blant flere kunstnere om hva som passet best inn. Her er det blitt gjort en avtale med daværende ordfører og kunstneren, som opprinnelig ville ha kunstverket på den nye brannstasjonen.

– Debatten raser fortsatt på nettsidene våre. Hvordan er det å sitte midt oppi det?

– Den jobben jeg har tilsier at det blir mye oppmerksomhet med alt som skjer i Tromsø. Vi har daglige byggeprosjekter som berører befolkningen, som naturligvis er opptatt av det som skjer i byen. Det er en del av jobben og vi må stole på at vedtakene vi gjør er gode nok. Det er en hektisk hverdag, men jeg trives i jobben. Man må være med hele tiden. Det er ingen rolige dager. Jeg håper at vi kan lære noe av dette og at kommunen blir flinkere på dialog og samordning internt. Vi må bli bedre, og her ser vi jo et godt eksempel på det. Noen i en avdeling kan ikke kjøre sitt løp uten at myndighetsutøveren blir involvert. Denne gangen førte ikke det noe godt med seg. Kommunen må være bevisst på de rollene de har. Det er bra vi får en debatt nå, som egentlig burde kommet i forkant.

– Får vi se kunstverket på Gyllenborg i fremtiden?

– Ja, jeg regner med det. Jeg vet ikke når, men det kommer nok opp. Når byrådet ønsker det opp må vi forholde oss til det. Jeg har ingen problemer med det.

– Du har jobbet med bygg og arkitektur i nesten hele ditt yrkesaktive liv. Hvordan synes du Tromsø ser ut i dag? Her vet jeg at det er mange delte meninger.

– Man ser mange ganger at det mangler litt overordnet og helhetlig planlegging. Det er kanskje litt lite kommunikasjon med eier av naboeiendommer når det fremmes private reguleringsforslag. På Strandkanten forsøkte de å få til noe helhetlig, men jeg synes at vi i Tromsø kommune ikke helt har fått det til. Det er blitt litt ustrukturert. Vi er opptatt av at det skal se skikkelig ut, og vi stiller strenge krav, men det er ofte dette med økonomi som blir brukt mot kvalitet. Noen bygg blir strippet for detaljer, men sånn er det. Jeg må innrømme at jeg tenker mye bygg, uansett hvor jeg er. Ungene mine spør hva jeg ser på hele tiden. Det er vel en yrkesskade. Jeg er veldig opptatt av byen og har bodd her hele mitt liv. Jeg føler meg veldig heldig som får jobbe med det jeg gjør. Det som er viktig er at man får bygge der man kan bygge og holde Tromsømarka som den er. Har vi den kvaliteten på Tromsø, så tåler vi å bo litt tett.

Frank Bjørkum, nestleder: – Laila er dyktig, energisk og besluttsom innenfor fagområdet hun jobber med. Hun har et humør som er veldig viktig for å skape et godt arbeidsmiljø rundt seg. Foto: Ronald Johansen
Marianne Abeler, venninne: – Laila er rettskaffen, full av energi, sier sjeldent nei til å stille opp og er omsorgsfull. Foto: Ronald Johansen
Aslak Falck Nesheim, sønn: – Mamma er veldig hardtarbeidende og tar kanskje på seg mer ansvar enn hun klarer. Hun er også veldig snill og omtenksom, og uansett hvor hardt hun jobber passer hun alltid på å ha tid til de fire guttene sine.