Høsten 2017 skal PET-senteret for avansert diagnostikk av kreft stå klart. Under bygget vil det ligge en grunnstein med en påminnelse om en bergenser som var en pådriver for å få senteret til Nord-Norge–Trond Mohn, mannen med hjerte for landsdelen.

Les også: Sjekk hva som skal oppkalles etter Mohn

– Vi skal gjøre det bedre for dem som er truffet av sykdommen, og vi skal lage et miljø og bygge videre på det som allerede er her i visshet om at alt er mulig, forteller Trond Mohn og legger til:

– Og jammen fortjener dere det.

For fem år siden ga Mohn 50 millioner kroner til et PET-senter i Nord-Norge. Totalt gir han 150 millioner til senteret.

Takknemlighet

Folk fra blant annet UNNs fagmiljø og styre, universitetet og Helse Nord var til stede da Mohn skulle legge grunnsteinen på fredag. Alle uttrykte sin takknemlighet for Mohns bidrag og engasjement.

– Trond ser stadig vekk nordover og skjønner hva som er viktig for nord. Som i dette tilfellet bidrar han til at vi får en diagnostikk som både er avansert og nødvendig for pasienter i nord. Trond, du har både omtanke og innsikt. Jeg føler en dyp takknemlighet for din omtanke, giverglede og engasjement, sier UiT-rektor Anne Husebekk.

– Det er om å gjøre å holde bena godt på jorden og ikke la det gå til hodet, sier Mohn om de fine ordene.

Avgjørende bidrag

– Det hadde helt sikkert ikke vært mulig å få dette til på dette tidspunktet uten Mohn. Om vi hadde fått det til i fremtiden uten ham, er det ingen som vet, sier UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.

Han sier videre at det er ingen tvil om at Mohns bidrag har vært helt avgjørende for at senteret har blitt realisert nå.

– Og det er viktig for den faglige utviklingen som gjør at pasientene virkelig får nytte av dette tilbudet. For pasientenes del er jeg veldig glad for at det ikke er noen forsinkelse, sier Ingebrigtsen.

Tre nye etasjer

Helt i slutten av mars ble det gitt klarsignal for tre nye kontoretasjer i bygget.

– Det betyr at vi får flyttet kontorer som i dag er i leide lokaler i byen hit, og det fører til at vi reduserer driftskostnader og får løst viktig kontorbehov. Dette var planlagt fra starten, så ble vi nødt til å kutte det. Nå har vi funnet en annen finansieringsløsning, sier Tor Ingebrigtsen.

Investeringsrammene til UNN er dermed utvidet med 99 millioner kroner, fra 536 millioner til 635 millioner, og departementet godkjenner bruk av offentlig privat samarbeid (OPS) som finansieringsform.

styreleder: Styreleder ved UNN, Jorhill Andreassen, overrakte grunnsteinen til Mohn. Foto: Trond Tomassen