Dette skal være et tilbud til høyt presterende elever på 8.–10. trinn, og elever som går de to første årene på videregående skole. Ved siden av Tromsø får også Bergen, Trondheim, og Oslo sitt eget senter.

– Dette blir et nytt og spennende tilbud til elever som utmerker seg innen matematikk, naturfag og teknologi, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Mange faller utenfor

Bakgrunnen for etableringen er realfagsstrategien «Tett på realfag», som ble lagt frem høsten 2015.

– Målet er å få færre barn og unge på lavt nivå i realfag, og flere som presterer på høyt nivå. I dag går én av fem elever ut av ungdomsskolen uten å kunne regne skikkelig, og det er en utfordring vi må ta på alvor. Samtidig må vi gi talentene noe å strekke seg etter, sier kunnskapsministeren.

Inspirert

Talentsentrene er inspirert av senteret Science Talenter ved Sorø Akademi i Danmark. Her får elever fra grunnskoler og videregående skoler delta i realfaglige nettverk, og dette har resultert både i økt motivasjon og mer tilpasset undervisning.

– Teknologi og naturvitenskap er avgjørende for å løse mange av de store utfordringene i fremtiden. Da må vi gi unge realfagstalenter gode muligheter til å utvikle seg, understreker Røe Isaksen.

I Tromsø er det Nordnorsk Vitensenter som skal etablere talentsenter, noe de får et tilskudd på 900.000 kroner for å gjøre.

– Målgruppen er både elever som presterer på høyt nivå, og elever som har potensial for å prestere på høyt nivå, sier Torbjørn Røe Isaksen.