Sebastian (18) skal gi kulturministeren råd

I 2015 ble Sebastian Henriksen (18) kåret til årets unge ildsjel i Troms. Nå skal han sitte i et råd som skal arbeide med ung frivillighet.

UNG ILDSJEL: Sebastian Henriksen (18) er plukket ut til å sitte i rådet som skal arbeide med ung frivillighet i Norge. Foto: Katharina Mila Hesby 

nyheter

– Det er veldig artig. Dette er en invitasjon jeg fikk etter at jeg ble kåret til årets unge ildsjel. Da ble noen av oss spurt om vi ville sitte i et råd som skal arbeide med ung frivillighet, sier Henriksen.

Nordnorsk stemme

Rådet består av 12 ungdommer fra både idrett og kultur.

– Jeg er den eneste i Nord-Norge som er med, og håper å være en nordnorsk stemme inn i rådet som kan si noe om hvordan det er å være ung frivillig i her i nord, sier 18-åringen fra Tromsø.

LES OGSÅ: Sebastian (18) skal bære OL-ilden i Tromsø

Han forteller videre at det er ungdoms-OL 2016 og Norsk Tipping som har tatt initiativ til rådet.

– Vi skal blant annet lage en topp 10-liste over hvordan man skal engasjere unge i frivillighet, og deretter holde dem der. Å være frivillig kan ha mange positive effekter, og være med å bidra til at ungdom føler tilhørighet, sier Henriksen.

Mulighet til å delta

– Det at vi har med noen fra Nord-Norge, synes jeg er viktig. Jeg tror vi er flinke på frivillighet innenfor idrett og kultur i Nord-Norge, og jeg tror andre kan lære av det vi gjør her.

LES OGSÅ: Nå går de sammen for å styrke ungdommens viktigste saker

– Hva mener du er viktig for å engasjere unge i frivillighet?

– Jeg mener vi først og fremst må gi dem en mulighet til å delta. I dag er det for eksempel flere som spiller fotball eller svømmer, men jeg tror mange glemmer at det er mye annet man kan gjøre enn bare å være idrettsutøver. Du kan for eksempel være trener eller assistent, sier 18-åringen, som selv har vært svømmelærer i flere år.

Kulturministeren

Når arbeidet er ferdig, skal rådet presentere det hele for kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

- Det er ment som et innspill til ung frivillighet i fremtiden. Torsdag reiser jeg ned til den første samlingen, hvor kulturministeren også skal være til stede.

LES OGSÅ: Sebastian (18) og Tora (21) bidrar hundrevis av timer i året til idretten

Rådet har samling i april og mai, før arbeidet deretter skal presenteres i juni, forteller Henriksen.