Det skriver Eiendom Norge i en pressemelding tirsdag formiddag.

– Boligprisene utviklet seg sterkt i mars etter en svakere utvikling i februar enn ventet. Man skal være varsom med å konkludere basert på utviklingen i en måned, og spesielt mars denne gang da det var betydelig færre salgsdager enn normalt grunnet påsken. Hvis vi summerer første kvartal har året hatt en normal start. Det er den geografiske todelingen som har vært spesiell for perioden hvor kysten fra Aust-Agder og nordover har startet svakere enn normalt, mens Østlandet har hatt en sterkere start på året enn normalt, uttaler administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Nest høyest i landet

I Tromsø steg boligprisene litt mindre enn landsgjennomsnittet – her økte prisnivået med 1,7 prosent fra februar til mars.

Om man sammenligner med mars måned i 2015 så har prisene på boliger i Tromsø økt med 4,3 prosent.

Gjennomsnittsboligen i Tromsø ble omsatt for i underkant av 3,8 millioner kroner – noe som er nest høyest i landet. Kun Oslo har boliger som selges til gjennomsnittlig høyere pris – der er tilsvarende bolig verdt cirka 4,1 millioner kroner.

Tromsø har tredje høyest gjennomsnittlig kvadratmeterpris etter Oslo og Trondheim. I Tromsø er kvadratmeterprisen i gjennomsnitt 41.233 kroner.

Nedgang i antall salg

I forrige måned ble det solgt 6.473 bruktboliger over hele landet, noe som er en nedgang på 25,6 prosent sammenlignet med mars i fjor.

– Det ble grunnet påsken en betydelig nedgang i antall salg sammenlignet med mars 2015. Vi må derfor se mars og april i sammenheng for å få et riktig bilde av omsetningen, sier Dreyer.

Ved utgangen av mars var det 11.543 boliger til salgs. Det er 4,8 prosent flere enn for ett år siden.

Kortest salgstid

Det tok i gjennomsnitt 37 dager å selge en bolig i mars mot 35 dager i mars 2015. I Tromsø var omsetningstiden 39 dager for en gjennomsnittlig bolig i mars 2016 mot 25 dager i mars 2015.

Av de største byene var det kortest salgstid i Oslo og Bergen der det i gjennomsnitt tok henholdsvis 15 og 22 dager å selge en bolig. Lengst tid tok det i Stavanger og Kristiansand med henholdsvis 73 og 72 dager.

Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo hatt med en vekst på 9,9 prosent. Deretter fulgte Hamar og Drammen som begge har hatt en vekst på 8,8 prosent. Svakest utvikling siste 12 måneder hadde Stavanger og Sandnes med en nedgang på henholdsvis 6,7 prosent og 5,4 prosent.