Sentrum: – De boligene som kan være utfordrende å selge er gjerne mellomnye boliger fra 60-70-tallet der alt egentlig er velfungerende og i orden, men der kjøperne føler at boligen ikke er tidsriktig, og dermed ser for seg at de må pusse opp alt. Dermed synes de ofte at totalpakken blir for kostbar, sier Børge Martinussen, daglig leder i Eie Eiendomsmegling.

Kan bomme

Han er klar på at det ikke alltid er størrelsen det kommer an på.

– Du får ikke nødvendigvis mye mer for et litt gammelt, stort hus enn du gjør for et litt mindre, nyere hus. Det er totalpakken som er avgjørende, påpeker Martinussen.

Å pusse opp alt selv før man legger boligen ut for salg, kan imidlertid være en risikosport.

– Da kan du ende opp med å bomme på hva kjøperen vil ha, mener Martinussen.

Han er for øvrig klar på at inntrykket mange har av at alle boligene nå selges til langt over prisantydning, ikke stemmer.

– Som regel hører man jo bare om boligene som ble solgt for en halv million mer enn prisantydning, men rent statistisk sett viser det seg at boligene i Tromsø i snitt nå går for mellom 100.000 under prisantydning og opp til 2-300.000 kroner over prisantydning, forklarer Martinussen.

Opptur etter påske

Avdelingsleder ved Heimdal eiendomsmegling, Marte Øksendal, opplever at boliger som de før slet med å få solgt, nå går unna på markedet.

– Temperaturen i boligmarkedet er veldig bra om dagen. Før påske var det et lite vakuum i markedet, så da opplevde vi særlig stillstand rundt distriktsboligene. Etter påsken har vi imidlertid opplevd at også disse boligene, som hadde vært lenge ute for salg, ble solgt. For øyeblikket har vi dermed ingen objekter vi sliter med å få solgt, forklarer Øksendal.

Begrenset kjøpegruppe

Den samme tendensen ser de hos Eiendomsmegleren, avdeling Rødbanken.

– Vi har opplevd en eventyrlig oppsving etter påske. Det er merkbart at tromsøfolk nå er på utkikk etter en ny bolig. Det gjelder også distriktsboliger, sier daglig leder Wenche Odden Kvamme.

På generell basis mener hun det er en sammenheng mellom prisen på boligen og hvor lang tid det tar å få solgt den.

– Når du nærmer deg en prisantydning på 7-8-9-10 millioner kroner, er det en begrenset kjøpegruppe, så det tar gjerne tid å få omsatt denne typen boliger. Kjøper du en så dyr bolig, stiller du naturligvis også høye krav, påpeker Kvamme.

Det samme mener daglig leder i Hjem eiendomsmegling, Espen Richardsen.

– Dyre boliger har en mindre kjøpegruppe, så det er helt normalt at de blir liggende lenger ute for salg, påpeker Richardsen, som for øvrig mener at boligmarkedet i Tromsø i det siste har endret seg.

– Mens vi tidligere hadde et unormalt marked i Tromsø, har det nå normalisert seg. Nå er det ikke lenger en selvfølge at boliger blir solgt etter første visning. Folk på boligjakt har litt mer å velge i nå, og dermed går det gjerne to-tre visninger før salgsobjekter blir solgt, forklarer han.

Fritidsboliger

Ruth Norstrøm, daglig leder i DNB Eiendom, ser en annen trend.

– Hos oss er det fritidseiendommene som har lengst omløpstid i markedet, litt avhengig av beliggenhet. Tidligere opplevde vi at dette også gjaldt boligene som lå litt ut mot distriktene, men disse boligene selges nå raskere. Faktisk opplever vi ofte at de nå blir solgt etter første visning, forklarer Norstrøm.

Fritidsboliger: Ruth Norstrøm, daglig leder i DNB Eiendom, opplever at fritidsboliger har lengst omløpstid i markedet. Foto: Håkon Steinmo