Vil leve av dataspilling

Gameren Bjørn Robert Giswold (23) tror premièreaktuelle «Hardcore», laget med dataspillvirkemidler, er starten på en ny filmsjanger. Selv drømmer han om å kunne leve av dataspilling.

SPILLENTUSIAST: Bjørn Robert Giswold vil gjerne gjøre dataspilling til levevei, utstyret står det i alle fall ikke på.  Foto: Kent Einar Myreng

ARTISTNAVN: Bjørn Robert Giswold har etablert seg på Facebook, YouTube, Twitch og Twitter under artistnavnet Crimson Cassius.  Foto: Kent Einar Myreng

SPILLPERSPEKTIV: Fredag er det premiere på «Hardcore», fortalt fra hovedpersonens synsperspektiv, som i et dataspill. Foto: SF Norge AS 

nyheter

– Det er et kult konsept, og jeg har hørt mye bra om filmen, sier Giswold.

Han er ennå ikke sett «Hardcore» som har norgespremière på fredag, men er spent på filmen. Han mener den representerer en ny måte å vise dataspillverdenen på det store kinolerretet, i spillefilmformat.

LES OGSÅ: Ladet opp med Star Wars-fest

Spesielt fortellergrep

– Jeg tror dette er en måte å lage film på og et konsept vi kommer til å se mer av. «Hardcore» vil garantert være en døråpner for flere slike filmer. Selv om dette er en særegen filmsjanger, er det helt vanlig i spill.

Det spesielle med «Hardcore» er at filmen er fortalt i såkalt førstepersonsperspektiv. Det vil at alt som skjer i filmen, og som vises på lerretet, blir sett gjennom øynene til filmens hovedperson. Det er helt vanlig fortellerform i dataspillverdenen, hvor det bare er hendene dine som vises i nedre bildekant, mens du med ulike våpen tar livet av motstandere. I spillverden kjent som first person shooter (FPS).

LES OGSÅ: Denne Tromsø-appen har over 15.000 brukere

Eget artistnavn

Giswold har nylig etablert seg som en gamer og opererer på ulike sosiale plattformer som Youtube, Facebook, Twitch og Twitter. Han lager videoer og strømmer, mens han spiller og andre ser på.

– Jeg filmer meg selv og kommenterer, mens jeg spiller for eksempel «Life is Strange», som er veldig populært. Blant annet har verdens største Youtuber, svenske «PewDiePie», mange millioner følger på sin kanal. Det er en interaktiv måte å spille på og gir en show opplevelse. De som ser på kan gå inn og styre personer og bli en del av handlingen. Handlingen endrer seg etter hvilke valg du tar, sier Giswold.

LES OGSÅ: Solgte ut dataspill-cruise på Hurtigruten på 12 minutter

I spillverden opptrer han under artistnavnet Crimson Cassius. Foreløpig er spillingen en hobby han styrer fra gutterommet hjemme. 23-åringen, som har vært opptatt av dataspill siden har var 12–13 år gammel, håper imidlertid at han kan leve av dataspilling. I alle fall har han investert i utstyr som skal gjøre det mulig.

– Drømmen er å kunne ha det som jobb. Jeg har nylig fått nytt opptaksutstyr fra USA for å ha best mulig kvalitet på både lyd og bilde.

Hitech-utstyr

Tirsdag formiddag hadde han rigget seg til i sal 1 på Fokus kino for å gi en demonstrasjon av hvilken dataspillverden han opererer i. Under bordet står en gedigen databoks det lyser rødt inni, mens en fet mikrofon og et videokamera er plassert på hver sin side av pc-skjermen på bordet, mens han strømmer «Battlefield 4» på det største lerretet på Fokus kino. Det smeller heftig i kinosalen når har setter seg til tastaturet og blir en del av handlingen i spillet.

– Innmaten er det nyeste av det nye som finnes på markedet. Dette er hitech. Man må ha så bra utstyr for å lykkes, dersom lyden er dårlig bare noen sekunder, trekker folk seg ut. Utstyret jeg har funker veldig godt til strømming.

– Hva er fascinasjonen med dataspilling?

– Man er med på å skape en historie og er samtidig en nøkkelspiller i historien.

Enn så lenge gleder han seg til «Hardcore» på kino.

– Det ser jeg fram til, sier Bjørn Robert Giswold.