BRANNSTASJONEN: I fjor flyttet Alexandra Marie Sandnes Augland (21) til Tromsø for å satse på drømmejobben. Etter ett år hos brann og redning i Forsvaret, fikk hun seg vikarjobb som brannkonstabel på stasjonen. Og hun skiller seg ut – for hun er den eneste kvinnen med brannuniform i byen.

LES OGSÅ: Advarer mot aggressive selgere av brannutstyr

– Det er litt utradisjonelt. Men jeg liker utfordringer, og i Forsvaret fikk jeg oppleve lagarbeidet i dette yrket. Jeg fant raskt ut at jeg trivdes veldig, sier hun og fortsetter:

MANNSDOMINERT: Brannkonstablene Morten Kanestrøm og Vidar Paulsen synes det er bra med kvinnelige kolleger, og vil gjerne ha flere.

– Ingen dager er like. Og når man går fra vakt, ikke alltid, men de dagene man har vært med på å redde noen – ja, ingen følelser slår den følelsen.

En kvinnejobb også

Hennes nærmeste ble ikke særlig overrasket da hun fant ut hva hun ville gjøre.

– Jeg har alltid vært den som er sterkest i konkurranser og sånt, og jeg liker å trene. Da jeg fortalte om hva jeg ville bli, ble de ikke overrasket. De tenkte vel at jeg skulle bli politi eller brannkonstabel, sier hun.

Hun tror kvinner kan bli skremt fra jobben på grunn av at det er like krav for kvinner og menn.

LES OGSÅ: Bamse skal hjelpe brannvesenet

– Mange tror nok at de ikke klarer å komme inn på grunn av det. Men det viser seg at det kommer flere og flere kvinner inn i yrket. Det er naturlig at kvinner er bygget annerledes enn menn, så jeg må trene litt ekstra – men det trives jeg godt med, sier Augland.

Brannkonstablene Vidar Paulsen og Morten Kanestrøm er glad for å ha en kvinne på laget.

– Det er veldig bra i et så mannsdominert miljø, sier Paulsen

– Det skulle gjerne vært flere damer, sier Kanestrøm.

Godt arbeidsmiljø

Augland har ingen problem med å jobbe blant menn.

– Jeg synes det er helt supert. Det er jo litt spesielt her, for når du er på vakt så lenge i strekk, føles det som familien din. For min del har det ikke noe å si om jeg jobber med menn eller kvinner, men jeg kunne selvfølgelig ønske at det var flere kvinner enn det er i dag. Det er absolutt et yrke for kvinner, sier hun.

Grunnen til at hun var valgt å bli i Tromsø som tilkallingsvikar, er det gode miljøet på jobb.

– Det er et veldig godt arbeidsmiljø. Alle er flinke og vil lære videre sine kunnskaper. Og så har vi det morsomt. I det ene øyeblikket kan vi le og ha det gøy, og i det neste er alle skjerpet for jobb, sier hun.

Nå er planen å skaffe seg førerkort klasse C. Etter det vil tiden vise. Håpet er fast jobb.

– Det er mye forskjellig jeg skal kurses i da jeg har fått førerkortet. Jeg må bare stå på, sier hun.