Kommunestyret vedtok 17. februar at kommunen gir en lånegaranti for hele byggekostnaden av TUIL Arenas byggetrinn to, som inkluderer en helt ny fotballhall og en turn-/flerbrukshall. Totalkostnaden på prosjektet er beregnet til 95,4 millioner kroner.

I tillegg ønsker kommunen å bidra til driften av flerbrukshallen ved at kommunen dekker renter og avdrag på 30 millioner kroner av lånet som TUIL Arena II opptar.

Ikke siste ord

Det er dog ikke kommunen som har siste ord i saken. All økonomisk garanti for virksomhet som ikke drives av kommunen selv må nemlig godkjennes av Fylkesmannen.

Det ble gjort 29. mars. I vedtaket fra Fylkesmannen gis det godkjenning for garantien med forbehold om at vedtektene til TUIL Arena II blir formet med et ideelt, idrettslig og allmennyttig formål, og at det ikke skal være mulighet for utbetaling av utbytte til eierne.

Det forutsettes videre at innkomne spillemidler går til nedbetaling av lånene og at garantiansvaret reduseres i takt med nedbetalingen av lånene.

Stort garantiansvar

Fylkesmannen, etter å ha behandlet kommunens søknad, påpeker at kommunen allerede har et betydelig garantiansvar, som ved utgangen av 2014 utgjorde 328 millioner kroner. I tillegg til dette har Fylkesmannen siden da godkjent kommunal garanti for Remiks husholdning AS på 18.31 millioner kroner og turnhall på Templarheimen til 50 millioner kroner.

I 2013 ble det i kommunestyret vedtatt retningslinjer og rammer for fremtidige garantistillelser. Det ble samtidig innført krav om obligatorisk rapporteringsplikt.

– Fylkesmannen mener dette er et viktig grep for at Tromsø kommune kan ha en fortløpende oversikt over økonomisk status for aktører det er stilt garanti for, og eventuelt iverksette tiltak for å forhindre at garantier blir misligholdt, skrives det i vedtaket.

Storfornøyd

Byråd for oppvekst, utdanning og idrett, Brage Larsen Sollund, er storfornøyd med vedtaket.

- Dette er gode nyheter! Nå er det like før vi får de to nye hallene, og vi gleder oss, sier han.

Ifølge Brage var det liten tvil om at Fylkesmannen kom til å godkjenne garantien.

- Men nå er altså alle hindre ryddet av veien, og det er utvilsomt bra, slår han fast.

At Fylkesmannen benytter anledningen til å advare om kommunens store garantiansvar, har Sollund forståelse for.

- Garantier er ikke noe man skal slenge rundt seg for moro skyld, og det tror jeg alle i kommunestyret er klar over. Her må man se på hva man får igjen, og det er to flotte idrettshaller. Det er ingen tvil om at Tromsø trenger dem, sier han.