Fylkesnes ber Sandberg bla opp

Stortingspolitiker Torgeir Knag Fylkesnes (SV) ber fiskeriminister Per Sandberg (Frp) bla opp de ”grønne” millionene til kommunene

PURRER: Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) etterlyser "grønne" millioner.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Folkebladet har flere ganger skrevet om kommuner som venter på millionbeløp i vederlag for de grønne konsesjonene som bli gitt til oppdrettsnæringa. Både kommunene og næringa har purra på Fiskeridirektoratet uten at de har nådd fram.

Brev til Sandberg

Dyrøy kommune for eksempel kan bli nærmere 15 millioner kroner rikere, som Folkebladet skrev om fredag. Folkebladet tok fredag opp saken med Torgeir Knag Fylkesnes på Troms-benken på Stortinget.

– Jeg skal skrive et brev til Per Sandberg i dag om denne saken. Og da har han seks virkedager før han må gi et svar, sier Knag Fylkesnes.

– For kommunene betyr jo disse pengene mye, som til helse og omsorg. Dette er absolutt noe vi må se på. Forsinkelsen som skulle skje her var jo kun i forhold til pengeoverføringene. De pengene som ble betalt inn for konsesjonene skulle jo automatisk utbetales til kommunene, sier han.

– Vesentlig svekket

– Burde ikke staten følge dette bedre opp?

– Jo, helt klart. Jeg synes det er merkelig at staten holder igjen pengene. Det var ikke slik det skulle være da dette ble bestemt i 2012. Da var det en klar forutsetning at det skulle komme noe tilbake til kommunene. Jeg skriver rett og slett et brev der jeg ber Sandberg sende pengene til kommunene, svarer Knag Fylkesnes.

– Jeg mener generelt at det er et stort problem at altfor lite blir igjen i lokalsamfunnene av oppdrettsvirksomheten. Vi ser også en utvikling der mer og mer blir automatisert i produksjonen. På sikt vil du kanskje nesten bare ha en teknisk vaktmestertjeneste i anleggene. Tidligere argumenter om at dette skaper mange arbeidsplasser vil bli vesentlig svekket. Vi ser også en sentralisering i slakteproduksjonen, sier han.

– Vi må nok ta en helt ny runde i forhold til hva oppdrettsnæringa gir tilbake til lokalsamfunnene. I forbindelse med de grønne konsesjonene var det en ganske rikelig med kompensasjon til kommunene. Og da skal det også betales ut. Vi stemte også for en arealavgift til kommunene, noe vi kommer til å kjøre videre på, sier han.

– Det er en stygg tendens til å skape rikdommer i nord så realiseres de i finansverden. Men denne saken skal jeg fotfølge, lover Knag Fylkesnes.

Folkebladet forsøkte å få kommentarer fra Per Sandberg uten å lykkes. Folkebladet har også sendt en e-post til Nærings- og fiskeridepartementet med spørsmål om hvorfor disse midlene ikke er utbetalt til kommunene.