Nor Lines setter inn Securitas

Sett seg lei på blokaden.
nyheter

Nor Lines fikk ikke medhold i saken hvor selskapet ønsket å få nedlagt besøksforbud mot syv personer som har deltatt i aksjoner på Tromsø havn.

Det betyr at aksjonerende bryggearbeidere fremdeles får oppholde seg på Nor Lines terminal i Tromsø.

Det har fått Nor Lines til å reagere. De har nå hentet inn vekterselskapet Securitas.

- Dette er nødvendig etter at Nord-Troms tingrett i sin kjennelse 5. april lot være å stoppe den aggressive og ulovlige blokaden av vår godslevering til og fra Hurtigruta, sier administrerende direktør i Nor Lines, Tor Arne Borge i en pressemelding.

Nor Lines skriver videre at den pågående konflikten og blokaden går ut over både virksomheten og arbeidsmiljøet.

- Et godt vakthold utført av profesjonelle håper vi vil stabilisere situasjonen fremover. Nor Lines har eksklusiv bruksrett til Prostneset og vi har derfor rett til å utføre laste og lossarbeidet selv.  Dette er fastslått i dom fra arbeidsretten. Vi er skuffet over at tingretten ikke ville nedlegge besøksforbud mot sju personer som i særlig grad har sørget for blokkeringen, skriver Borge, og sier de vil gå nøyere gjennom rettens begrunnelse før en eventuell anke.

- Uskyldig tredjepart

Borge mener Nor Lines er en uskyldig tredjepart i den langvarige havnekonflikten i Risavik i Rogaland.

- Aksjonistene betegner Nor Lines og våre ansatte som streikebrytere.  Dette er grove og feilaktige beskyldinger uten rot i virkeligheten fordi aksjonistene selv har funnet på aksjonene. Det er påfallende at LO ikke tar tak i og stopper denne type oppførsel som bryter med de prinsipper treparts samarbeidet bygger på, sier Tor Arne Borge.

Leder i Tromsø Havnearbeiderforening, Geir Ingenbrigtsen, reagerer på pressemeldingen fra Nor Lines.

- At Borge mener at de er en uskyldig tredjepart i konflikten i Risavika får stå for hans regning. Fakta er at Nor Lines og NHO sammen har prøvd å prøver å rasere Havnearbeidernes arbeidsplasser slik at de kan bruke skipets egne mannskaper til å utføre vår rettsmessige jobb. Da skipets mannskaper har en lønn på rundt 1200 USD per månend. så er dette det vi kaller for sosial dumping i Norge, skriver Ingebrigtsen i en mail til iTromsø.

- Usannheter

Han utdyper sitt svar over misnøyen og mener flere av Borges uttalelser er meningsløse påstander.

- Dette er ikke en ulovlig blokade. Arbeidsrettens dom av august 2015 sier at Nor Lines ikke kan anses annet enn å være part i konflikten. Nord Troms Tingrett sier det samme i en dom fra dem fra 2014. Når det gjelder aggressivitet så er de kalde fakta at det i ca. 95%  av blokadene står 10-15 folk foran lasterampen på Hurtigruten og blokkerer denne uten å ytre et ord til Nor Lines ansatte. Om dette i følge Borge er aggressivt, så er hans uttalelser rent oppspinn og ikke hentet fra virkeligheten. Den såkalte eksklusive retten Borge viser til er en tilføyelse gjort i november 2014 og ikke behandlet av verken Havnestyret eller Tromsø Kommune. Her har Havnesjefen selv tatt seg til rette og undertegnet en avtale som både i Kristiansand, Bergen, Bodø og Larvik ble behandlet av de respektive Havnestyrer og kontant avslått å gi Nor Lines eksklusiv rett i disse havnene. Avtalen i Tromsø må det nyinntrådte Havnestyret ta stilling til er livlig eller ikke, skriver Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen mener sågar at Borge farer med usannheter.

- Tor Arne Borge må jo selvfølgelig få lov til å bruke media for å sutre over at konflikten for øyeblikket ikke går deres vei, men at han bevisst slenger rundt seg med usannheter, er ikke noe Tromsø Havnearbeiderforening og deres støttespillere kan leve med. Vi vil fortsette vår lovlige kamp frem til vi vinner, vi vil ikke minst fortsatt drive et rent spill og fortsette vår ærlige å redelige måte å aksjonere på, uten å måtte ty til løgner for å sverte vår motpart.

LES OGSÅ: Dårlig rettssikkerhet for streikende havnearbeidere