Kommunen bruker en mill. på mobiltelefoner til lærere

Kommunen ruller i disse dager ut splitter nye mobiltelefoner til lærerne i tromsøskolen.

MOBIL: Frode Seipäjärvi, tjenesteleder hos kommunens IT-tjeneste, forteller at tromsøskolenes analoge telefoner kastes, og blir erstattet av nye mobiltelefoner til cirka 1.000 lærere i kommunen. Foto: Tromsø kommune 

nyheter

Det forteller Frode Seipäjärvi, tjenesteleder i kommunens IT-tjeneste.

– Årsaken er at vi bytter ut de gamle kontortelefonene med mobiltelefoner til lærerne. Det er ikke alle som har fått telefon ennå, men de som ikke har fått ennå får snart, forteller Seipäjärvi.

Samtidig kurses lærerne i hvordan de skal bruke sine nye Windows-telefoner.

En mill.

Cirka 1.000 lærere i Tromsø-skolen får ny telefon, og prisen per telefon ligger ifølge Seipäjärvi på rundt 1.000 kroner. Totalt vil kommunen bruke rundt en million kroner på å gjøre lærerne mobile.

– På skoler hvor hver lærer hadde sin egen kontortelefon går kostnaden mer eller mindre opp i opp, men på skoler hvor vi bytter ut syv fasttelefoner med 50 mobiltelefoner vil det selvsagt innebære høyere kostnader, sier Seipäjärvi.

Telefonen har begrenset med datakapasitet, og tjenestelederen påpeker at alle skolene i Tromsø har godt utbygd wi-fi slik at man ikke skal måtte bruke datatrafikk.

– Hvis man eksempelvis skal ta opprop utenfor skolen, må man nødvendigvis ha 4G påslått?

– Ja, det er sant. Det er noe datatrafikk på telefonene, men det er ikke noe å kjøre Netflix på, for å si det sånn, sier Seipäjärvi og humrer.

Stort behov

Tjenestelederen er klar på at det var behov for oppgradering av telefonstallen i tromsøskolen.

– Dette startet faktisk med at vi fikk inn melding om at den analoge telefonsentralen på enkelte skoler hadde blitt ødelagt. Da stilte vi oss spørsmålet om det egentlig var verdt å reparere analoge telefonsentraler, sier han.

Seipäjärvi forteller at mobiltelefonen kan bli et kjært verktøy for flere lærere.

– Man kan eksempelvis bruke den til å føre fravær både inne på skolen og dersom man er ute på ting. Flere enhetsledere har også gitt oss tilbakemelding om at det godt å kunne nå de ansatte på mobilen dersom de har beskjeder, sier han.

For å unngå at lærerne får skattemessige utfordringer på grunn av mobilen er utgangspunktet at telefonen skal ligge igjen på kontoret når arbeidsdagen er over. Det er dermed ikke slik at det blir enklere for foresatte å få tak i læreren, selv om de har blitt mobile.