BREIVIKA: I regi av opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv i Troms har Sætre i flere år kurset lærlinger i konditorifaget over et par dager. Sætre har vunnet flere medaljer med det norske kokkelandslaget, blant annet førsteplass i kokke-OL i 2008 og førsteplass i kokke-VM i 2006.

Mandag og tirsdag denne uken kurset han 16 førsteårslærlinger i å lage delikate desserter på høyt nivå.

– Vi produserer desserter av ulik karakter, både klassiske og moderne varianter. Vi har blant annet laget mousse, makroner og ulike typer is, forteller Sætre.

– Interessant

Fatima Sjøgren var en av lærlingene som i to dager fikk lære av OL-mesteren. I jobben hos Umami i Harstad er hun ansvarlig for blant annet forretter, desserter og hvileretter, og hun fikk mye ny kunnskap av Sætre.

– Dette er veldig nyttige teknikker å lære seg, selv om jeg ikke har planer om å bli konditor på fulltid etter lærlingtiden, sier Sjøgren.

Motiverende

Petter Markussen hos opplæringskontoret er strålende fornøyd med at Sætre også i år holder kurs for førsteårslærlingene.

– Dette er teknikker lærlingene kanskje ikke har så mye av ute hos bedriftene, og et slikt kurs gir mye tilbake til lærlingene, sier han.

Markussen håper også at lærlingene finner inspirasjon i å få opplæring av en så kjent konditor som Sætre er.

– Vi er opptatt av at lærlingene skal få det lille ekstra, og jeg håper at lærlingene henter litt ekstra motivasjon i dette kurset. Tanken er at det skal gi dem noe å strekke seg etter. Sverre Sætre er en perfeksjonist av rang, og absolutt en som kan være et forbilde for folk i bransjen, sier Markussen.

Viktig

Sætre har ingen planer om å slutte å holde kurs for lærlinger selv om hverdagen med eget firma er mer enn travel nok.

– Man kan gjerne synes det er artig å holde kurs for eksperter i Tyskland, men det er kurs som dette som virkelig er viktig. Å være med å bidra til at lærlinger får både fagkunnskap å fagstolthet er noe av det viktigste jeg gjør, sier Sætre.