Allerede før spaden er satt i jorda har kommunen oppdaget at det planlagte Helsehuset i Breivika er for lite. Nå vil byrådet utvide planene med en ekstra etasje på en av fløyene.

LES OGSÅ: Helsehuset blir 40 mill. dyrere

Byrådet holdt tirsdag et ekstra vedtaksmøte for å kunne få inn utvidelsen i avtalen med entreprenøren som skal bygge Helsehuset.

Uklare kalkyler

– Vi utsatte vedtaket til fredag for å få klarhet i de økonomiske kalkylene. Dette skjedde i enighet med entreprenøren som skal bygge helsehuset, sier helse- og omsorgsbyråd Gunhild Johansen til iTromsø.

Da kontrakten på Helsehuset ble skrevet ble det tatt inn en opsjon på bygging av den ekstra fløyen med ni sengeplasser. Denne opsjonen må utløses nå for at det skal være mulig å få inn utvidelsen i prosjektet.

LES OGSÅ: Slik skal helsekøen forsvinne

I de nåværende planene er det tenkt at det skal være i alt 60 sengeplasser i Helsehuset – korttidsplasser for avlastning, samt for såkalte utskrivingsklare pasienter fra UNN.

For få institusjonsplasser

– Det er for lite. Vi har per i dag altfor få institusjonsplasser, og vi er havnet i en skikkelig skvis, sier Johansen.

Byråden mener at man for en gangs skyld bør «være i forkant av behovene – og ikke komme diltende etter», som hun sier.

LES OGSÅ: Vil ha korttidsplaser på pasienthotellet

– Vi ser allerede nå at det vil være et større behov på sikt, og da er det bare dumt å utsette utvidelsen. Det vil nemlig koste oss langt mer å vente enn å ta utvidelsen mens vi likevel er i gang med byggingen, sier Johansen.

Viktig helsetiltak

En senere utvidelse vil gjøre det nødvendig å etablere en byggeplass på nytt – i tillegg til at det vil være til stor sjenanse for pasientene på Helsehuset.

– Vi har landet på at det bare vil være dumt å utsette utvidelsen. Helsehuset vil på sikt være et kjempeviktig tiltak for Tromsøs befolkning, sier Johansen.

I Helsehuset vil det være avlastningsplasser, rehabilitering, legevakt. samt midlertidige plasser for utskrivingsklare pasienter.