– Den beste nordnorske integreringen!

To studenter har tatt initiativ til å starte et fotballag for asylsøkerne som sitter på mottak i Tromsø. I går hadde de første trening – og det i snøvær.
nyheter

BJERKAKER: – Dette er den beste nordnorske integreringen man kan få, roper Thomas Edvardsen.

– Nemlig å spille fotball i shorts – på snø, haha!

LES OGSÅ: Her vil UDI ha asylmottak

Vernepleierstudentene Edvardsen og Bernhard Blom har praksis på asylmottaket til Hero i Tromsø sentrum. Da begge to har fotballbakgrunn, fant de det naturlig å starte et fotballag for beboerne på mottaket.

Fotball er multikulturelt

iTromsø har gleden av å overvære flyktninglagets aller første fotballtrening. Til å være guttas første samling – og attpåtil på snødekke – matcher det sportslige nivået selve innsatsen som legges ned.

– Det finnes jo ikke noen ting som er mer multikulturelt enn fotball, sier Edvardsen og gliser.

LES OGSÅ: Uenighet rundt kommunalt asylmottak

Asylmottaket Blom og Edvardsen har praksis på, er for asylsøkere fra 18 år og oppover, og hovedvekten av dem er unge menn. Blom forteller at aktivitetstilbudet på dagtid er temmelig slankt.

Trenger utstyr

Sent tirsdag kveld la Edvardsen ut et Facebook-innlegg, der han ba sine venner å donere brukte fotballsko til asylsøkerne, som naturlig nok ikke eier slikt. Responsen var god, men det er kun ett par sko som har funnet veien til kunstgressbanen på Bjerkaker onsdag formiddag.

– Vi mangler egentlig alt av utstyr, og vi håper at folk kan stikke innom mottaket på Strandtorget på dagtid, hvis de har utstyr til overs. Bare se på denne gjengen – de har jo ingenting, sier Edvardsen, og peker på de seksten guttene fra seks forskjellige nasjoner.

Noen stiller i shorts, og andre i jeans, men fraværet av leggbeskyttere, strømper og vester er komplett.

– Avhengig av gratisaktiviteter

Humøret og konkurranseinstinktet på banen, er allikevel upåklagelig.

LES OGSÅ: Flyktninghotellet: – Vi er en positiv erfaring rikere

En ung herremann fra Egypt påpeker at han har sett snø tidligere, men det snør i maksimalt én uke på vinteren.

– De trenger å komme seg ut, og få sluppet ut litt «steam», sier Edvardsen om gjengen som blir sittende mye inne på mottaket.

– All fysisk aktivitet er bra, men vi er avhengig av at den er gratis. De har et svømmetilbud en gang i uka på Alfheim, og foreløpig har vi planlagt samme frekvensen på disse fotballtreningene.

Sikter mot turnering

Blom og Edvardsen har ordnet et møte idrettsrådet, for å sjekke tilbudet for treningstid i byens haller samt utendørsbaner.

Studentenes målsetting er å stille to 7-erlag til en turnering i Svolvær 15. juni.

– Starter turneringen nå?, spør en håpefull spiller under laginndelingen.

– Nei, nei nei. Først må vi trene, sier Edvardsen og bryter ut i latter.