Det gjorde ikke russebilen til Ingrid Toresen (18) og Tuva Thingelstad Utby (18).

– Vi kan ikke godkjenne denne bilen i dag. Den har for svake bremser bak, og høyttalerne er ikke sikret godt nok. Men det fikser dere, og så kan dere komme tilbake på nytt og få bilen godkjent, sier inspektør Kato Hilbertsen til jentene.

De to valgte å ta med seg bilen på kontroll onsdag for å ha god tid dersom noe skulle vise seg å være galt.

– Vi hadde jo håpet at den skulle bli godkjent med en gang, men det ordner seg nok, sier Toresen.

Trafikksikkerhet

Russebilen, som har fått navnet «Seventh heaven», er fra 1993, og dermed eldre enn russejentene.

– De fleste russebiler er jo noen år gammel og mange har vært gjennom flere russetider. Selv om russen skal ha det artig i russetida er det også viktig at de har det trygt gjennom maimåneden, sier Hilbertsen.

Statens vegvesen sjekker blant annet om bremsene på bilene er gode nok, om høyttalere, bord og andre løse ting er sikret ordentlig, og om setene i bilen er flyttet på og eventuelt sikret godt nok.

SJEKKET: Statens vegvesen og inspektør Kato Hilbertsen kunne i dag godkjenne syv av de ni russebilene som ble kontrollert.

Mange

Vegvesenet holder to russebilkontroller hvert år, og den neste er 27. april.

– Det er overraskende at så mange som ni biler har kommet hit for kontroll i dag. Vanligvis venter de fleste til den siste kontrollen, men årets russ er godt forberedt, sier inspektør Roy Sjursnes.

Toresen og Utby er glad for at tilbudet finnes.

– Vi kan jo ingenting om dette selv, og det er en stor trygghet for oss å kunne få sjekket at bilen vår er trygg her, sier Utby.

Fornuftig pengebruk

De deler russebilen sammen med fem andre, og jentene har ingen planer om å bruke hinsides mye penger på russebilen.

– Vi skal kjøpe noen setetrekk og litt pynt til bilen i tillegg til utvendig dekor. Men vi har ikke et veldig godt anlegg, for eksempel. Det vil vi ikke bruke penger på, sier Utby.

De syv jentene betalte 30.000 kroner for bilen, men må etter kontrollen belage seg på å bruke noen kroner på å få reparert bremsene.

– Men denne sjekken er i alle fall gratis, sier Hilbertsen.