LANES/THE EDGE: Tromsø er en by med mange forskjellige nasjonaliteter. Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert 1. januar i år viser at det er 9.509 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Tromsø.

Stor økning

Det er en stor økning fra tidligere år. 1. januar 2015 lå antallet på 8.947, og i 2014 var det 8.176. I 2011 var det 6.086 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Tromsø. Bare siden da har 3.423 personer fra andre land bosatt seg her.

Flest polakker

I 2011 var det flest russere og svensker i byen. Nå er det polakkene som leder. Hele 871 polske personer er per 1. januar i år bosatt i Tromsø. Den nest største innvandringsgruppen kommer fra Sverige, og er representert med 668 personer. Den tredje største gruppen er fra Russland, med 627 personer.

Fra Warsawa til Tromsø

Agnieszka Zmyslowska (29) flyttet fra Polen til Tromsø i november 2012.

- Jeg sluttet i jobben min hjemme og dro på ferie til Norge sammen med noen venner. Så fant vi ut at vi ville bli, sier hun.

En av grunnene til at hun ville til Tromsø, var nordlyset.

- Drømmen var å få se nordlyset. Familien trodde jeg var gal da jeg sa at jeg skulle bo her, og forventet at jeg skulle komme tilbake raskt.

Vanskelig å få jobb

I dag jobber hun som sjefskokk på restauranten Kitchen and Table. Men å finne seg jobb i Tromsø var ikke lett i begynnelsen.

- Det var spesielt vanskelig på grunn av språket. Både jeg og samboeren min kom hit med god arbeidserfaring, men det var veldig vanskelig å få seg jobb.

Hjemme i Polen jobbet hun i et reklamebyrå. Det yrket var det nærmest umulig å få seg jobb innen her.

- Men nå trives jeg veldig godt med jobben jeg har.

Trives i Tromsø

Bare på hotellet The Edge, hvor restauranten er, jobber det folk med over 30 forskjellige nasjonaliteter. Zmyslowska tror at Tromsø er en by mange kan trives i.

- Her har man alt, og det er en spesielt bra by å bo i om man liker natur. Jeg kjenner folk fra Polen som har fått barn etter at de flyttet hit, og de har det veldig bra her. Det er nok en bra familieby.