Gründeren frykter at noen vil stjele ideen hans

Gründer Torsten Aslaksen mener ideen om et nordlyssenter er så god at den kan stjeles av andre. Derfor er tiden fram mot realisering veldig kort.

stjeles: Gründer Torsten Aslaksen mener ideen om et nordlyssenter må realiseres innen kort tid. Hvis ikke kan andre stjele planene.  Foto: JOhn Strandmo/ Arkitekt Odd Aanesen AS

Nordlyssenteret
  • Aksjeselskapet ble stiftet i fjor sommer med kvartetten Torsten Akselsen, Arne Mors, Ivar Haugen og Odd Aanesen som initiativtakere.
  • Ideen er å bygge et opplevelsessenter ytterst på odden mellom gravlunden og Mandelasletta i Tromsdalen.
  • Senteret skal formes som en globe. Arealet blir på rundt 6.000 kvadratmeter fordelt på seks etasjer.
  • Prisen er satt til 160 millioner kroner. I tillegg skal det brukes midler på utplasserte kamera som skal formidle nordlysbilder inn til senteret.
  • Innovasjon Norge har støttet forprosjektet. Kommunale størrelser er også positive til engasjementet.
nyheter

– Vi snakker om tre år. Dersom dette blir en realitet, vil senteret bli en magnet rundt nordlyset – både som en attraksjon for turister og en plattform for forskningsmiljøer.

LES OGSÅ: Slik er gigantplanene for byens nye nordlyssenter (for abonnenter)

Forskning

Idémakeren ser for seg et tett samarbeid mellom senteret og de ulike forskningsgrupperingene – blant annet ved universitetet.

– På sikt tror jeg at nordlyssenteret vil styrke fagmiljøene og ikke bare bli en turistattraksjon.

Aslaksen har også en idé om å plassere ut kameraer rundt om på den nordlige halvkule. Disse vil ikke bare gi bilder og opplevelser som øyet ikke oppfatter på himmelen. I tillegg vil utstyret bidra til å gi data til forskere. Vi snakker om en vinn-vinn-situasjon – både for næringslivet og universitetet.

LES OGSÅ: Her er byens neste signalbygg

Ikke bare Tromsø

Nordlysprofessoren understreker at han nødvendigvis ikke snakker om et tromsøprosjekt:

– Vi kan sette landsdelen på kartet, ja, hele Nordkalotten om nødvendig. Vi har også syslet med tanken om å kalle dette Aurora World Center – bare for å øke omfanget og interessen. For oss er det viktigst at prosjektet realiseres. Og skulle det havne på verdenskartet over unike attraksjoner, er det en bonus.

Valfarte

Torsten Aslaksen presenterte torsdag ettermiddag ideen for interessenter. Samtlige er positive og ønsker å bidra på ulike måter. Spesielt er reiselivsnæringen entusiastisk og ser på globen som et trekkplaster, noe som vil gjøre at nye markeder oppsøker byen for å oppleve nordlyset.

– Vi snakker om et nytt signalbygg i sentrum av Tromsdalen. Med Ishavskatedralen og nye Fjellheisen intakt vil bydelen bli stedet tilreisende valfarter til, sier Aslaksen.

LES OGSÅ: "Er vi i ferd med å prise vekk nordlysturistene?"

Hvorfor?

Samtidig stiller han spørsmål om hvorfor Tromsø skal bli verdens nordlyssenter.

– Jo, fordi byen og omegn har en unik plassering innenfor feltet – en av de beste i verden. Derfor må muligheten gripes. Da kan vi også bli en varslingsplass for romvær.

– Oppi alt dette er jeg klar over nei-kulturen som hersker i slike sammenhenger. Den finnes også i kommunale rekker, konstaterer, Torsten Aslaksen.