STRANDVEIEN: I dag er tomta en av de mest skjemmende i hele sentrumsområdet – tomta like sør for det gamle tomgodslageret til Mack.

I dag er det parkeringsplasser og oppstillingsområder på grusplanene mellom det gamle Mack-bryggeriet og Framsenteret.

Samtidig så er det et av byens mest besøkte områder for turister – like på oversiden ligger kunstforeningen, og like nedenfor ligger Polaria.

Strandede planer

Saken fortsetter under bildet

GRUSETE: Slik ser "parken" ut i dag.

– Det er et området som absolutt har potensial til å bli langt bedre enn i dag, sier kommunaldirektør for byutvikling, Øystein Nermo.

Mandag vil byrådet få et omfattende dokument på sitt bord. Da skal «Strategisk plan for uterom» opp til sin første politiske behandling. I prioriteringsplanen for oppgradering av Tromsø sentrum er en forskjønning av området et av de høyest prioriterte tiltakene.

Saken fortsetter under bildet

KOMMUNALDIREKTØR: Øystein Nermo sier at tomta nord for Mack har stort potensial, men at utbyggingen må skje i samarbeid med grunneier.

– Dette er et område som i reguleringsplanen for området er tenkt å være park – men i dag brukes den til litt av hvert, sier Nermo.

Området har lenge vært en planmessig nøtt for både eierne og kommunen. Det er utbyggingsselskapet Eiendomsspar som er grunneiere, men de har latt utvikling av området stå i stampe i vente på kommunal godkjenning av planer for hele Mack-kvartalet.

Stanset planer på utbygging

Dette er planer som kommunen til nå har nektet å godkjenne ettersom man mener at de er for omfattende og inngripende i området.

Saken fortsetter under bildet

STOPPET: Disse planene ble stoppet av kommunen. De ble ansett for å være for omfattende og inngripende.

Blant annet ønsket utbygger – med investor Christian Ringnes i spissen – å bygge en helt ny «bydel» med kjøpesenter, kontorer og boliger – og der det ble etablert et parkområde på taket av hele herligheten.

– Det er jo en privat tomt, så i praksis vil utviklingen foregå i sammenheng med det som skjer i resten av Mack-kvartalet, sier Øystein Nermo.

«Byens grønne storstue»

I den aktuelle strategiplanen for uterommene skriver man at «Det er viktig at man tidligst mulig får etablert dette som byens grønne storstue».

Harald Bredrup, som representerer eierne, sier at det er «uaktuelt å lage park i gatenivå» – slik det legges opp til i strategiplanen.

– De kan ikke leke seg med annen manns eiendom, og for oss er det ikke aktuelt å gå inn for noe à la det som foreslås, sier han til iTromsø.

Han sier at eierne fortsatt jobber med planene for hele Mack-kvartalet, og at han og de øvrige eierne håper på å få godkjent planer som alle kan leve med.

– Vi tar tiden til hjelp og jobber videre med de planene vi har, sier Bredrup.

Mack-parken er som sagt beskrevet som høyest prioritert å få ferdigstilt. Andre tiltak som er første prioritet er oppgradering av Prostneset, Torghuken, strandpromenade fra Ishavshotellet til Skansen og etablering av gågater i Bankgata og Kirkegata.

Totalbudsjettet for prioritet én-tiltak er beregnet til cirka 100 millioner kroner.