Maktskifte på UiT

Mandag ble resultatet fra Studentvalget presentert, noe som viste et grønt maktskifte på universitetet.

VINNERNE: Grønn liste ble årets klare vinnere i studentvalget. Venstre rekke forfra: Daniar Ramak, Mika Gustavsen, Chris Winger, Karianne Drage. Høyre rekke forfra: Aurora Meland, Neville Rabakale, Ingrid Beate Opstad Fredriksen og Markus Blaker. Abil Teckle er også med på listen, men var ikke til stede da bildet ble tatt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

AVTROPPENDE: Emil Ellefsen har sittet som nestleder for Studenparlamentet for Moderat liste, men går av når det skal velges ny ledelse. 

Valgresultatet
  • Grønn liste: 36 prosent
  • Moderat liste: 30 prosent
  • Sosialdemokratiske Studenter: 16,3 prosent
  • Arktisk liste: 8,4 prosent
  • Sosialistisk Studentlag: 6,5 prosent
nyheter

Fem lister stilte til valg i årets studentvalg; Moderat liste, Grønn liste, Sosialistisk Studentlag, Sosialdemokratiske Studenter og Arktisk liste.

Overraskende nok var det Grønn liste som gjorde et voldsomt byks, med høyest oppslutning på 36 prosent.

Les også: Tromsø-elev reiser til Japan for å representere Norge i OL

– Det er utrolig gøy, jeg er imponert over hva vi har klart. Vi har jobbet hardt gjennom valgkampen, men det er verdt det når vi får slike resultater, sier Daniar Ramak, listeleder for Grønn liste.

Partiet har blant annet lovet studentene mer vegetarisk og vegansk mat i kantina, bedre kildesortering og en panteordning på universitetet.

– Vi har valgt kampsaker som skal være realistiske å gjennomføre. Derfor må vi nå ha et effektivt arbeidsutvalg som kan jobbe med å realisere disse, konstaterer Ramak.

Les ogås: Universitetet i Tromsø tildeles 29 millioner

Kjemper for studentene

Han vil nå være en av seks representanter fra Grønn liste som skal være en del av studentparlamentet. Dette består av 31 representanter, hvor 15 av disse tilhører Universitet i Tromsø. Resten kommer fra de andre avdelingene til det arktiske universitetet.

– Studentparlamentet jobber tett opp mot styret i Studentsamskipnaden og vi fordeler semesteravgiftspenger. Vi er også en interesseorganisasjon for universitetet, som følger opp studentenes interesser overfor ledelser, forklarer avtroppende nestleder i studentparlamentet, Emil Ellefsen.

Han vil få en erstatter innen 11. mai, da det skal være valgt både ny leder og nestleder blant de 31 representantene.

Les også: Her er planene for nye UiT

Større engasjement

I år har rundt 2.100 studenter stemt i valget, noe som er en drastisk økning fra fjorårets 1.500 stemmer.

– Vi har tatt grep og vært flinkere til å promotere valget. I tillegg har de forskjellige listene hatt mer fokus på valgkampen, noe som har gitt større oppslutning. I utgangspunktet er 2.100 en liten andel av studentene, men mange studenter oppholder seg ikke på campus til daglig. Hvis vi bare regner de som til daglig er på campus, som er cirka 3.000-4.000 studenter, er oppslutningen ganske bra, sier Ellefsen, som legger til at valget også er interessant for den nasjonale politikken.

– Det viser hvordan de politiske preferansene blant studentene er.