– Glem Nordnorgesbanen, slik får vi tog til Tromsø

Einar Sørensen jobber med jernbaneutvikling for NHO. Han mener han har løsningen for å få tog til Tromsø.

TOG HER: Einar Sørensen vil ha tog til Tromsø. Han ser for seg en jernbanestasjon sør i Tromsdalen. 

nyheter

Sørensen er invitert til fylkeskommunen sin dialogkonferanse om nasjonal transportplan (NTP) for 2018–2029 som holdes 19. og 20. april. Han skal legge fram et forslag for hvordan vi skal få tog til Troms fylke og Tromsø.

– Vi må glemme ideen om Nordnorgesbanen, med tog fra Bodø og Fauske til Tromsø. Det er urealistisk. Problemet med togdebatten i nord er at enten så er folk fantastiske motstandere, eller så er de helt frelst. Sannheten ligger som med det meste annet en plass imellom, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Jernbanen vil komme

Tog Tromsø – Narvik

Løsningen for å få tog til Tromsø er ifølge Sørensen regiontog.

– Ofte tenker man på tog mellom ulike landsdeler. Men vi må tenke på tog som et regiontransportmiddel. Se til Bodø! Der kan folk pendle fra Salten til Bodø til og fra jobb uten å bruke bil. Bodø raser forbi Tromsø på utvikling på grunn av god realisering av tog, havn og flyplass. Tromsø må virkelig skjerpe seg om de vil forbli landsdelshovedstad, sier han.

– Men det er vel opp til statlige aktører å bestemme hvordan pengene skal fordeles?

– Jo, det stemmer. Men man får ikke noe før man blir enig lokalt. Det eneste som mangler for at vi skal få tog til Tromsø er vilje blant befolkningen i Tromsø. Man må si at man ønsker et slikt prosjekt, og spille det inn til samferdselsdepartementet før de legger fram NTP-en for 2018 til 2029. Det er nå eller aldri, sier Sørensen.

– Vi må ha tog

Sørensen har jobbet i en årrekke med transport i Europa, hovedsakelig innen luftfart. Det siste året har han vært leder for Nor Rail, en innovasjonsplattform for jernbane gjennom NHO. Han mener jernbane er fremtiden i Troms, for å få bukt på tungtransport på veiene.

– Veinettet tåler ikke tungtransporten i dag. 60 prosent av alt gods som transporteres fra Oslo til Nord-Norge transporteres via jernbane gjennom Sverige til Narvik. Deretter via trailere på veien til Tromsø. En slik tungtransport på veiene sliter de ut mye raskere enn hva som behøves. I tillegg er det ikke noe bra for miljøet, sier han.

LES OGSÅ: "Med kompetanse skal jernbanen bygges!"

Pendlerby

– Et regiontog i Tromsø vil ikke bare fjerne tungtrafikk fra veiene, det vil også kunne brukes til å pendle til og fra jobb. Folk kan bo på Bardufoss, Setermoen eller i Nordkjosbotn og ta tog til Tromsø. Det vil være svært positivt for næringslivet i Tromsø, og er helt nødvendig i et miljøperspektiv, sier Sørensen.

LES OGSÅ: Vil ha jernbane i nord – tok buss og tog fra Tromsø til Fredrikstad