KAIGATA: – Mange er utvilsomt lettet over at selvangivelsen kommer ferdig utfylt. Og holder de seg i ro, er det den som gjelder når oppgjørets time kommer. Likevel retter vi en advarende pekefinger til kommunens 65.000 skattytere og spør: Er du helt sikker på at de tallene som står, er riktige?

Endret livssituasjon

Sliter du med selvangivelsen? Her kan du sende dine spørsmål til Skatteetaten?

– De aller fleste trenger ikke å foreta seg noe som helst. Men personer som har fått en ny livssituasjon, bør absolutt sette av noen minutter til en sjekk. Da tenker jeg på unge som har kjøpt bolig og stiftet familie eller personer som er blitt enslige. For disse kan det være snakk om både gjeld og renter som skatteetaten ikke har fått med seg. De som ikke tar grep, kan det ende i mindre tilbakebetaling eller i verste fall restskatt, sier Helmersen.

Ikke bli for sløve

Han oppfordrer folk til ikke å bli for sløve. Både banker, forsikringsselskap og arbeidsgivere kan gjøre feil.

– Nylig fikk jeg besøk av en person som hadde fått 60.000-70.000 kroner i restskatt. Årsaken var at arbeidsgiveren – ved en glipp – hadde glemt å betale inn vedkommendes skattetrekk. Ingen – selv ikke vi – er feilfrie og kan gjøre feil i din disfavør.

Åtte av ti

I Tromsø leverer åtte av ti skattytere selvangivelsen elektronisk. De som ennå ikke er «online», er spesielt utenlandske skattytere.

– Men også her anstrenger vi oss til å bli bedre. Det gjøres blant annet ved informasjonsmøter på vedkommendes eget språk.

Helmersen understreker at det for alle finnes god informasjon på skatteetaten.no og på Facebook – «skatten min». Begge er sider som er hyppig brukt i disse tider.

Seniornett

– I år har vi også rettet søkelyset mot seniorene – med flere informasjonsmøter om hvordan gjøre ting elektronisk.

– Her trekker Esben Helmersen fram skatteetatens elektroniske fradragsveileder som gir deg tips – punkt for punkt – om fradragsmuligheter.

– Det hender også at skattytere ikke får all informasjon i tide. Da er det bare å søke om utsettelse – noe som også gjøres på nett. Men både det og innleveringen av selvangivelsen – må skje innen midnatt førstkommende lørdag, sier underdirektøren i Skatt Nord.