Nå tar de første steg mot kommunesammenslåing

Mandag klokken 10.00 møtes fire Troms-kommuner for å signere en intensjonsavtale om kommunesammenslåing.

  Foto: Tom Benjaminsen

  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

RÅDHUSET: Avtalen danner grunnlag for en mulig sammenslåing av kommunene Storfjord, Lyngen, Tromsø og Karlsøy.

LES OGSÅ: Vil ha 50 mill. hvis Lyngen skal bli Tromsø

Ordførere i de aktuelle kommunene og byrådsleder i Tromsø vil orientere om avtalen på en pressekonferanse klokken 10.00 på Rådhuset.

Ordfører Dan Håvard Johansen i Lyngen kommune, ordfører Mona Pedersen i Karlsøy, ordfører Knut Jentoft i Storfjord, og byrådsleder Kristin Røymo, sammen med ordfører Jarle Aarbakke, møtes til signering mandag.

LES OGSÅ: Når går de inn i sluttfasen av sammenslåingsprosjektet

- Skal komme innbyggerne til gode

Samarbeidet mellom de fire kommunene ble innledet som følge av regjeringens kommunereform, hvor målet er å redusere antallet kommuner i Norge til under 400. I dag er det 428 kommuner i landet.

- Dette er en historisk dag fordi vi sitter her fire kommuner og skriver under en intensjonsavtale. Det har vært en stor glede å lede dette arbeidet. Personlig synes jeg dette har stort potensiale, mye større enn da vi startet prosessen, sier ordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke, til iTromsø.

Navnet på kommunen blir Tromsø og vil ha et sentrum her, samt servicesenter i de ulike kommunedelene.

LES OGSÅ: Sammenslåing med Tromsø avgjøres etter historisk folkeavstemning

I arbeidet med intensjonsavtalen har infrastruktur, arbeidsplasser og velferdstjenester vært sentrale forhandlingsspørsmål.

– En ny storkommune vil kunne ta en ledende rolle i utviklingen av Arktis, og gjøre regionen til en av landets sterkeste vekstområder. Det skal komme både innbyggere og næringsliv til gode, sier Aarbakke.

80.000 innbyggere

En eventuelt ny storkommune vil få om lag 80.000 innbyggere, og dekke et areal på 5.853 kvadratkilometer.

– Vi har både naturgitte og menneskelige ressurser for å lykkes, både lokalt, nasjonalt og også internasjonalt. Ved å forene disse står man sterkere for å møte framtidens utfordringer, sier ordfører Dan Håvard Johnsen i Lyngen.

Det er Tromsø blir administrasjonssenter i avtalen. Og det skal etableres servicekontorer i rådhusene i Lyngen, Karlsøy og Storfjord.

Neste skritt i prosessen er at intensjonsavtalen legges fram i kommunestyrene. Målet er at  kommunen innen 1. juli 2016 skal legge fram en endelig sak for sine kommunestyrer, opplyser Tromsø kommune i en pressemelding.

Her kan du lese hele intensjonsavtalen. (ekstern lenge, Tromsø kommune)