Breivika: Toppturentusiast og snøskredekspert Espen Nordahl (56) håpet i det lengste at årets vintersesong skulle passere uten ett eneste liv tapt i snøskred. Som prosjektleder for kompetansesenter for snøskred på UiT og for NVE jobber han hver dag for at færrest mulig blir tatt av snøskred.

– Vi har en visjon om null omkomne i snøskred i Norge. Jeg håpet vi skulle klare det i år, men vi ser positive tendenser, sier Nordahl.

Tror på endring

De siste årene har det vært en økning i antall omkomne i snøskred, og Troms er det fylket i Norge som har flest omkomne i snøskred. Mandag ble det klart at en mann døde etter å ha blitt tatt av snøskred søndag i Aurland på Vestlandet. 30. mars døde en tysk skiturist etter fall fra en skavl på Russelvfjellet i Lyngen.

Selv om nullvisjonen ikke oppnås i år, mener prosjektlederen det har skjedd en holdningsendring blant dem som ferdes i fjellet. De er blitt både flinkere til å forberede seg og ta skredvarslene på alvor, mener han,

– Dette blir litt synsing, for vi har ikke tall, men det virker som folk er blitt mer bevisste før de legger ut på tur. Det har skjedd en endring i folks adferd og holdninger. Folk er flinke til å kommunisere på sosiale medier om hvordan forholdene i fjellet er og hvor det er trygt å gå. Skredvarslingstjenesten varsom.no brukes aktivt og folk bruker tid på å planlegge hvor de legger ruta.

Varslingsdugnad

Kompetansesenter for snøskred er et treårig prosjekt for å etablere et fagmiljø for å kunne utvikle og formidle kunnskap om snøskred, og hvordan snøskredfaren kan minimeres. De fleste skredulykker skyldes menneskelige feilvurderinger, og den menneskelige faktor vil stå sentralt i forskningen.

Alle som ferdes i fjellet oppfordres til å delta i en storstilt skredvarslingsdugnad gjennom et eget nettsted for å registrere snøobservasjoner. På denne måten blir skredvarslene mest mulig presise.

– Alle kan legge inn sine egne observasjoner, som igjen blir brukt som grunnlag for skredvarslene som utarbeides daglig. Ordningen har fungert veldig bra og dataene vi får inn er veldig viktige. Vi har også avtaler med faste observatører, som er dedikerte toppturfolk, som melder inn to ganger i uka, sier Espen Nordahl.

«Villig til å dø?»

Han mener folk er mer åpne når det skjer nestenulykker, og tør stå fram og fortelle om sine opplevelser. Det mener han er lærerikt for andre.

– Det er viktig å kartlegge og lære av nestenulykkene. Det er den beste måten å lære på.

Før påske gikk lege Mads Gilbert ut på NRK og advarte om farene i påskefjellet: «Alle som skal ut på skitur i bratt terreng bør stille seg et spørsmål om morgenen før de går ut: – Er jeg villig til å dø i dag?», sa Gilbert.

– Jeg vil ha den gode opplevelsen, samtidig er det en risiko med dette. Derfor er det viktig å tilegne seg kunnskap, sier Nordahl.