Tromsø kommune og Troms fylkeskommune inngikk i fjor en intensjonsavtale om makebytte av eiendom. Fylkeskommunen stiller nå spørsmål ved avtalen.

Ikke gyldig avtale

Intensjonsavtalen berører det nye helsehuset kommunen skal bygge i Hansine Hansens vei 86 ved UiT, mellom Tannbygget og Arktisk biologi. Tomta er i sin helhet eid av fylkeskommunen.

Mot å gi tomt til helsehuset, skulle fylkeskommunen få ei kommunal tomt på nedsiden av Stakkevollveien på Skattøra. Her skal den nye bussterminalen ligge.

– Vi har jobbet det siste året med avtalen. Vi har ikke løst alle spørsmål med hensyn til pris, men vi er kommet nær en løsning. Kommunen har inngått avtale om bygging av helsehus, men vi mener kommunen ikke kan bygge før de har en gyldig avtale med oss, i dag har de bare en intensjonsavtale, sier bygg- og eiendomssjef Jan Inge Hille i Troms fylkeskommune.

Frykter kostnader

Helsehuset i Breivika til over 200 millioner kroner skal romme 60 sengeplasser, fordelt på korttidsplasser for avlastning og for såkalte utskrivningsklare pasienter fra UNN. Byrådet utsatte nylig spørsmålet om utvidelse av helsehuset med en ekstra etasje, på grunn av for usikre økonomiske kalkyler.

Fylkeskommunen på sin side vil bygge ny bussterminal på den kommunale tomta de får i bytte mot helsehustomt. Terminalen skal etter planen stå ferdig årsskiftet 2017/18. Ifølge Hille byr imidlertid tomta på store utfordringer.

– Krav om tiltak i forbindelse med Stakkevollveien kan ha store økonomiske konsekvenser som må avklares før vi er klar til å skrive under en avtale som berører begge tomtesakene. Det er snakk om flytting av Stakkevollveien, støyskjerming, gang- og sykkelvei, kostnader kommunen forutsetter dekkes av dem som eier eiendommer langs Stakkevollveien, sier Hille.

Tror på løsning

Byråd for finans, Jens Ingvald Olsen (Rødt) håper drøftinger den siste tiden kan bidra til at det får på plass en formell avtale med fylkeskommunen. Intensjonsavtalen mellom byrådet og fylkesrådet ble inngått så langt tilbake som januar 2015.

– Jeg synes det har tatt unødvendig lang tid, men nå jobber vi for å få avtalen på plass. Jeg tror ikke det vil føre til forsinkelser i byggingen av helsehuset, sier Olsen.

Han mener kostnadsspørsmålet i like stor grad gjelder for den fylkeskommunale tomta som skal opparbeides til tomt for helsehuset.

– Det er ikke sånn at tomta er byggeklar, og den krever en god del opparbeidelseskostnader. Men jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal bli enige.