Har du tjenestegjort utenlands? Da vil forsvaret høre din historie

Rundt 100.000 norske menn og kvinner har siden andre verdenskrig tjenestegjort utenlands. Nå vil forsvaret samle deres historier.

JAKTER HISTORIER: Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen håper flere veteraner vil dele sine opplevelser med Forsvaret og landets folk.   Foto: Marius Lauritsen

nyheter

For litt over ett år siden lanserte Forsvaret nettsiden itjenestefornorge.no for å skape åpenhet og kunnskap om deres internasjonale operasjoner og hva norske veteraner har opplevd.

– Der finnes fakta om alle Norges internasjonale operasjoner siden 1947 og fram til i dag. I tillegg oppfordrer vi veteranene selv å legge inn sine egne historier og opplevelser, skriver kommunikasjonskonsulent ved Forsvarsstabens veteranavdeling, Marius Lauritsen i ei pressemelding.

613 veteraner i Tromsø

Til iTromsø sier Lauritsen at han håper både gamle og nye veteraner, i anledning den kommende frigjørings- og veterandagen, 8. mai, vil dele sine opplevelser.

I Tromsø er det registrert 613 veteraner.

– Vi har fått inn 250 historier hittil. Det er vi veldig godt fornøyd med! Jeg vil takke alle de som har satt seg ned og skrevet inn opplevelser fra tjenesten. Det er veldig spennende å lese, sier Forsvarets veteraninspektør Tom Guttormsen.

Håper flere deler

Veteraninspektøren håper flere veteraner vil sende inn sine bidrag.

– Det kan være alt fra hverdagslige ting eller mer spesielle hendelser, utdyper han.

Guttormsen tror at historiene vil gjøre det lettere for de av oss som ikke har tjenestegjort utenlands å sette seg inn i veteranenes opplevelser der.

– De kan med egne ord fortelle hvordan tjenesten var, sier han.