Denne gjengen sørger for et generasjonsskifte i tromsøpolitikken

Nesten en fjerdedel av de folkevalgte i Tromsø kommunestyre er under 30. De har en god tone seg imellom, og er enig i at noen av dem kanskje er broilere.

FREMTIDEN: Tonje Randisdatter Tunstad (27), Ingrid Skjelmo (21) Brage Sollund (27), Sandra Borch (28), Marta Hofsøy, Erlend Svardal Bøe (23), Benjamin Arvola (23), Bendik Woie (19), Kristian Wilhelmsen og Eirik Mikkelsen (27) er alle folkevalgte i Tromsø, og er til sammen en fjerdedel av Tromsø kommunestyret.  Foto: Martin Lægland Ellingsen

nyheter

RÅDHUSET: Tromsø er en ung by, og det reflekteres i kommunestyret. Mange av de unge politikerne har også fremtredende posisjoner i kommunen. Erlend Svardal Bøe (23) er gruppeleder for Høyre, Brage Sollund (27) er byråd, Bendik Woie (19) er fungerende gruppeleder i Rødt, Marta Hofsøy (23) er komitéleder, Sandra Borch (28) er gruppeleder for Senterpartiet og Kristian Wilhelmsen (25) var ordførerkandidat for Høyre under valget, og har nå den gjeve posisjonen som gruppesekretær i Høyre.

Ingrid Skjelmo (21) og Benjamin Arvola (23) sitter fast i kommunestyret, mens Eirik Mikkelsen (27) er vara for KrF.

Ung befolkning

– De unge som sitter i kommunestyret er utrolig dyktige. Tromsø er jo en studentby med en ung befolkning, og da er det bra unge blir representert, sier Benjamin Arvola (SV) og får anerkjennende nikk fra resten av politikerne.

– Det er ikke sånn at det er for få gamle folk i politikken. Unge er ofte studenter, og har mye tid til å gå på møter og å engasjere seg, og da er det nok enklere å komme inn i politikken enn om man er i fast jobb, sier Bendik Woie.

Generasjonsskifte

Snittalderen i kommunestyret er 42,6 år, som er mer enn fire år lavere enn snittalderen fra forrige periode på 46,7 år. Fremdeles er den betydelig høyere enn snittalderen på Tromsøs befolkning som er 38,7 år.

– Man kan nok omtale det som et generasjonsskifte i Tromsøpolitikken, sier politikerne.

Noen broilere

– Er det noen av de unge i kommunestyret broilere?

– Ja, mange kan sikkert defineres som broilere. Alle skal ikke gå samme veien inn i politikken, og det er helt greit. Samtidig skulle det nok vært noen flere i alderen 30 til 40. Den aldersgruppen er litt underrepresentert, sier Kristian Støback Wilhelmsen.

– Høyre satser på unge mennesker, og det ser det ut som om de andre partiene også gjør. Og det er i grunnen helt king kong, sier en ungdommelig Wilhelmsen.