Slik vil streiken ramme Tromsø

Lørdag er det fare for at totalt 215 ansatte i Tromsø-bedrifter tas ut i til streik. Det vil turister og reisende trolig merke godt.

KAN MÅTTE STENGE: Omtrent 70 prosent av de ansatte ved Radisson Blu Hotel Tromsø blir tatt ut i streik dersom partene ikke kommer til enighet. Det kan bety at hotellet må stenge førstkommende lørdag. 

VIL MERKE STREIKEN: Hos Select Service Partner AS Tromsø lufthavn vil totalt 30 ansatte bli tatt ut i streik på lørdag dersom det ikke partene kommer til enighet. – Reisende vil merke det på flyplassen, påpeker driftssjefen. Foto: Jon Terje Eiterå 

HÅPER PÅ ENIGHET: Vigdis Jenssen, personalsjef ved Radisson Blu, håper partene kommer til enighet før lørdagen. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Etter at partene i reiselivsoppgjøret, NHO Reiseliv og Fellesforbundet hadde meglet i 11 timer på overtid, ble streiken et faktum. Søndag klokken 08.00 ble 3.351 ansatte ved 363 hoteller og restauranter tatt ut i streik. I første omgang ble ikke Tromsø berørt.

Mandag ettermiddag ble streiken trappet opp, og 2.447 medlemmer i 209 bedrifter står i fare for å gå ut i streik. Blant disse bedriftene er flere lokalisert i Tromsø.

70 ansatte

Partene forhandler både om lønns- og arbeidsvilkår, og lørdag står 215 medlemmer i Tromsø klar for å gå ut i streik.

En av bedriftene som er hardest rammet av streiken, hvis man ser på antall organiserte som kan bli tatt ut i streik, er Radisson Blu Hotel Tromsø. Dersom ikke partene blir enig innen lørdag, blir hele 70 ansatte ved hotellet tatt ut i streik. Dette er omtrent 70 prosent av antall ansatte ved hotellet.

Personalsjef ved Radisson Blu Hotel Tromsø, Vigdis Jenssen, forteller at streiken kan få store konsekvenser for hotellet.

Fare for at de må stenge hotellet

– Vi håper selvfølgelig på at partene kommer til enighet, og at situasjonen avverges. Men skulle det bli opptrapping, så er det stor sannsynlighet for at vi må holde hotellet stengt, sier Jenssen.

Videre opplyser hun at de følger situasjonen tett og oppdaterer nettsiden deres jevnlig, samt gir informasjon til gjestene på hotellet.

– Vi vil gjøre det beste for å hjelpe gjestene våre, og vi strekker oss langt for å få det til, sier hun.

Hun har tro på at det vil komme ei løsning på konflikten før lørdagen.

– Først og fremst av hensyn til gjestene, men også de ansatte, så håper vi at partene kommer til en enighet. Samtidig respekterer vi at dette er en lovlig konflikt, og vi må bare gjøre det beste ut av det, sier hun.

– Reisende vil merke streiken

Nummer to på lista over Tromsø-bedrifter som er hardest rammet hvis streiken bryter ut, er Select Service Partner AS Tromsø lufthavn. De bemanner samtlige av restaurantene og kioskene ved flyplassen i Tromsø. Totalt er det 30 personer i det selskapet som kan bli tatt ut i streik.

– Det er en betydelig andel ansatte, og reisende vil merke det på flyplassen. Vi vil gi et tilbud til passasjerer, men de må påregne en lavere servicegrad og et mindre tilbud enn normalt, sier driftssjef ved Select Service Partner AS Tromsø lufthavn, Bjørn Fagervold.

Er det slik at enkelte restauranter og/eller kiosker må stenge?

– Det kan jeg ikke svare på nå, sier han.

Fagervold opplyser videre at de har god dialog med de tillitsvalgte.

– Det er en lovlig konflikt, og vi forholder oss til lover og regler. Hvis det faktisk blir streik, så er det beklagelig at kundene vil merke det, sier han.


Følgende hoteller og restauranter i Tromsø er varslet tatt ut i streik:

– Vertshuset Skarven AS (4 organiserte)

– Sommarøy Arctic Hotel AS (5 organiserte)

– Select Service Partner AS Tromsø lufthavn (30 organiserte)

– Scandic Hotels Troms AS–Scandic Ishavshotel (19 organiserte)

– Scandic Hotels AS–Scandic Hotel Tromsø (17 organiserte)

– Saga Hotell AS (3 organiserte)

– Rezidor Hotels Norway AS–Radisson Blu Tromsø (70 organiserte)

– Polar Hotel & Restaurantdrift AS–Thon Hotel Tromsø (10 organiserte)

– Polar Hotel & Restaurantdrift AS–Thon Hotel Polar (3 organiserte)

– Peppes Pizza avd. 16 Tromsø (2 organiserte)

– Hotel With AS (2 organiserte)

– Hotel Aurora AS–Clarion Collection Hotel Aurora (11 organiserte)

– Grand Solutions North AS–Grand Uteliv Tromsø (6 organiserte)

– Grand Easy Living North AS–Grand Nordic Tromsø (21 organiserte)

– Flyt AS (6 organiserte)

– Ludwig Mack Brygghus AS (6 organiserte)