Tromsøkvinnen er sykemeldt og tilbringer dagene hjemme på Berg. Legene har gitt henne streng beskjed om å holde seg i ro de nærmeste ukene. Det er for å hindre at det oppstår senskader etter sykkelvelten på Tromsøbrua forrige mandag.

Ishinne på fortauet

Fra tid til annen sykler Marte Indregard til jobben på KSAT oppå øya. Denne morgenen hadde hun byttet ut offroaderen med en hybrid uten piggdekk – fordi hele strekningen hadde tørr og fin asfalt.

– Det jeg ikke visste, var at entreprenøren som har ansvaret for brua, hadde spylt kvelden før. Midt i prosessen skjønte vedkommende at det dannet seg en ishinne på fortauet. Derfor ble spylingen avsluttet – uten at det ble satt opp varselskilt.

LES OGSÅ: Gnistrende elsykkelsalg

Ikke stor fart

Indregard sier at hun ikke husker noe fra velten og det brutale møtet med fortauet. Men hun mener at ulykken ikke skjedde langt fra toppen. Derfor var farten heller ikke stor.

– Jeg syklet bak en annen kvinne og passet på å holde avstanden. Det kan ha gjort at jeg bremset og mistet kontrollen. Det neste jeg erindrer, er at jeg måtte klatre over rekkverket for å komme inn i ambulansen.

Store skader

Marte Indregard fikk skader i ansiktet og høyre hånd. Legene måtte sy 12 sting over øyet og behandle ett brudd i kinnbeinet og flere i hånden.

– Jeg pådro meg også en alvorlig hjernerystelse og skade på det ene øyet. Det er nå testet og funnet i orden, konstaterer 45-åringen, som merkelig nok ikke har hatt smerter etter det ublide møtet med fortauet.

Hjelm viktig

– Når jeg i ettertid studerer bildene mannen min tok på sykehuset, er det ikke vanskelig å skjønne at hjelmen reddet meg. Den er nå kastet fordi den var sprukket på flere steder og full av blod.

Marte Indregard understreker at hun aldri sykler uten hjelm.

– Selv på korte turer er den på hodet. Og det er spesielt viktig at hjelmen er tilpasset og ikke bare henger der, presiserer hun.

Sprek dame

Indregard sier at hun ikke er den store tilhengeren av sykling på veier. Aller helst trives hun på smale fjellstier. Men den stygge ulykken har ikke satt skrekken i henne. Derfor ser hun fram til nye turer.

– Å være sykemeldt er en påkjenning i seg selv. Var det opp til meg, hadde jeg vært på flere toppturer allerede. Det fine været innbyr til det.

Bål og kaffe

– I stedet blir det bål og kaffe i de landlige omgivelsene hjemme på Berg. Men det er hyggelig det også, sier hun.

Det hører med til historien at Marte Indregard ikke var alene om å tippe på Tromsøbrua forrige mandag. I ettertid er hun blitt fortalt at en annen kvinne gikk i bakken 10–15 minutt før hun selv krasjet. Vedkommende ble tatt hånd om av andre forbipasserende og hjulpet til arbeidsstedet.

– Om hun også trengte legehjelp, vet jeg ikke, sier Indregard.

Det har ikke lykkes iTromsø å komme i kontakt med entreprenøren som spylte Tromsøbrua dagen før ulykken inntraff.