– Har du en god oppskrift på grove rundstykker, spurte min vaktsjef Carina.

– Ja, sa jeg. Jeg har oppskriften på verdens beste grovbrød.

Selv mener jeg i hvert fall det – og den meningen baserer jeg på at jeg har bakt brød i over 30 år hjemme på kjøkkenet, og dette er det absolutt beste.

Du kan bake det ut til baguetter, du kan lage tekaker, du kan lage rundstykker – og du kan forme deigen til nydelige hele brød.

Todagersbrød

Det tar litt tid å lage dette brødet, men akk så verdt det er å vente på resultatet.

Du må ha sterke armer eller en god bakemaskin for at brødet skal bli aller best – for her skal det eltes!

Dag 1 (på kvelden)

1,25 kg hvetemel

250 g sammalt grov hvete

100 g grovt rugmel

100 g finsiktet rugmel

100 g grovt speltmel

100 g havremel

(100 g hvetekim)

1,2 l kaldt vann

Kjør i ti minutter i bakemaskin – deigen skal være litt klebrete, dekk tett med plastfolie og la stå på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet over natta. Viktig at det er tett – ellers får du snerk på deigen. Lar du det stå i kjøleskapet tar det lengre tid å heve dagen etter.

Prosessen med å la vann og mel stå og hvile over natta kalles på fagspråk autolyse, og er viktig for å få væsken godt inn i melet.

Dag 2

10 g fersk gjær

10 g salt

50 g maltekstrakt (eller mørk sirup)

Blant gjær med en teskje vann og blant inn i deigen. Deretter blander du inn salt og maltekstrakt.

Nå kommer det tunge arbeidet dersom du ikke har bakemaskin – for nå skal deigen knas i minst en halv time på lav hastighet. Deigen skal bli seig og løs på samme gang, og du skal kunne trekke lange «tråder» ut av deigen.

På tampen av eltingen kan du blande inn solsikke- eller gresskarfrø, valnøtter eller annet godt fyll.

Når deigen er ferdig heller du 2 ss matolje i bunnen av en vid skål og plasserer deigen oppå. Dekk med folie og la heve til dobbel størrelse.

Da «bretter» du deigen sammen fra hvert hjørne og lar den heve i en time. Gjenta hevingen to-tre ganger.

Hell den ferdighevede deigen ut på et melet bakebord og del den i fire boller som du lar heve til dobbel størrelse.

Hver bolle kan du enten lage et brød av, skjære til åtte-ti rundstykker eller til tre baguetter.

Sett ovnen på maks – og sett inn de utbrakte brødene. Kast inn 1/2 kopp kokende vann på bunnen – og senk varmen til 190.

Brødene stekes i cirka 50 minutter, baguettene i 35 min, og rundstykkene i 25–30 min.

Vel bekomme!