TROMSØ GRAVLUND: Nå begynner de fleste gravene på Tromsø Gravlund å ha tint fram fra snøen.

Samtidig er det andre ting som avdekkes – nemlig den store mengden gravlys og gravlykter som ligger strødd rundt omkring gravene, grusgangene og gressplenene.

– Det er et stort miljøproblem for oss at det er så mange lys og lykter som ligger strødd, sier kirkeverge Nils Opsahl til iTromsø.

Les også: Vil gi kirkene ny profil.

Gir penger for lys og lykter

Derfor har Kirkelig fellesråd kommet opp med ideen om å betale «pant» for brukte lys og lykter som er samlet opp på gravlundene.

– Vi betaler en krone for hvert lys og hver lykte. Hver mandag har vi innsamling her på Tromsø Gravlund der vi betaler ut pengene kontant, sier Opsahl.

Ifølge kirkevergen er det flere positive effekter som oppnås med nyordningen.

– Vi løser et miljøproblem, vi får ryddet på gravlundene – og vi får folk til å oppsøke gravlundene. Det siste er noe vi gjerne får til mer av, spesielt blant de unge, sier Opsahl.

Les også: Kremasjon har blitt mindre tabubelagt.

Satt av 10.000 kroner

Det betales altså ut en krone i pant for hvert brukt gravlys og hver lykt som leveres inn.

Om alt går etter beregningene vil det samles inn tusenvis av brukte lys og lykter i løpet av mai og eventuelt juni.

– Vi har satt av 10.000 kroner til ordningen, forteller Tom Espen Hellesvik, økonomisjef i Kirkelig fellesråd.

Nå er det ikke fritt fram å hente ut penger, det er noen begrensninger, sier Nils Opsahl.

Les også: Skal du jobbe på gravlunden er det utseendet som teller...

Ikke betaling for alt

– Det skal være brukte lys og lykter, det skal altså ikke være ubrukte lys eller dyre «faste» lykter som folk har satt på gravene til sine nære og kjære, sier han.

De brukte lysene og lyktene er som sagt et miljøproblem for fellesrådet – som til nå har vært nødt til å bruke mye arbeidskraft på å plukke dem opp.

Det er dog andre som har likt forsøplingen...

- Kråker og måser har etter hvert lært seg at de kan fly opp med lysene, slippe dem ned i asfalten slik at de knuses – og så spise talgen og stearinen som er inni, forteller Karl Otto Soleng, fagarbeider.

-Vi har sågar sett kråker som har plukket opp tente lys og fly avgårde med dem – de har hatt flygelys – før de har sluppet lysene ned fra 20 meters høyde, forteller han videre.