23. april reiste laget «No Limits» bestående av elever fra Hamna og Langnes skole til St. Louis i USA for å konkurrere i finalen i First Lego League. På veien dit har de allerede slått ut 905 andre lag fra den Skandinaviske konkurransen.

Etter en helg i New York kom No Limits til St. Louis på tirsdag.

– Onsdagen gikk til forberedelser, informasjon og oppsetting av Pit’en, en stand på 3x3 meter, skriver en av foreldrene Svein Wara i en e-post.

Fredag ble kvalifiseringsrundene i robotkonkurransene kjørt.

– «No Limits» fikk programfeil i første av tre runder, og ble uten poeng. Det fremkalte febrilsk feilsøking og programmering der Morten Pettersen som programmerings ansvarlig fikk det travelt. Til neste runde to timer senere var noe av problemet løst. Siste runde gikk langt bedre der "No Limits" kjørte inn 722 poeng som er passelig bra. Det holdt til 34. plass av 105 lag. «No Limits» har en ganske enkel robot, men har fått tilbakemelding på fremragende programmering som veier opp for enkel mekanikk, skriver Wara.

– Verdensfinale

I konkurransen skal elevene programmere en legorobot for å løse oppgaver, samt presentere en nyvinnende løsning for avfallshåndtering. Denne løsningen har de allerede klar, i form av et konsept til en avfalls-app.

Torsdag leverte «No Limits» tre presentasjoner for dommerpanelene.

– En teknologi-, en forsknings- og en «Core Value» presentasjon. Dette er en verdensfinale og nivået på forskningsarbeidene er høyt. «No Limits» tror ikke de blir nominert i noen av kategoriene og tror de kommer til kort overfor mange lag som er toppet med 16 åringer, men vi mener vi har levert godt og fått presentert våre løsninger på en god måte.

Lørdag vil lagene som blir nominert fremføre sine presentasjoner, og det skal bli lærerikt å se hvor lista ligger i verdensfinalen.

Viser fram Tromsø

Årets konkurransetema har vært fremtidens avfalls- og ressursutfordringer, og «No Limits» har som løsning på sitt forskningsarbeid laget en smartphone app som gjør registrering og rydding av søppel og skrot til en konkurranse mellom de som deltar.

– Spektakulær nordnorsk natur har vært blikkfang og tema. Appen er løsningen til hvordan Norge fortsatt skal holde naturen ren og standen har hatt en kontinuerlig strøm av besøkende der over 1000 postkort av fotografisk nordnorsk natur er delt ut til besøkende, skriver Wara.

Over 35.000

First festival er en enorm festival som samler til sammen 35.000 deltakere, foresatte, ledere og frivillige. Finalearrangementene kjøres i America Convention Center i St Louis. First Robotic Competition og First Tech Challange er de to mest avanserte programmene for ungdom mellom 14 og 18 år.

– Her bygger ungdommene høyteknologiske roboter sammen med ingeniører og mekanikere, og lærer maskinering, mekanikk, programmering, styring og elektronikk. Her utvikles unge teknologer med kompetanse i både håndtverksfag og ingeniørfag. I dag var der talentspeidere fra flyprodusentene Boing og McDonald Douglas med flere, der de knytter kontakt med de beste talentene. I programmene deles det ut mer enn 1000 college stipender på til sammen 22 millioner dollar. Størrelsen, omfanget og nivået på disse programmene har overveldet de voksne norske turdeltakerne, og etter å ha opplevet dette er det ikke vanskelig å skjønne at USA er en formidabel teknologinasjon, skriver Wara.