På lørdag ble «Salarøy» sjøsatt på Kvaløysletta for sesongen.

– Alle trebåtene blir tatt inn om vinteren, så pusser vi og smører tjære før vi tar de ut igjen nå, sier Ingrid Sommerseth.

Tok en dag

Å sjøsette en 42 fot lang fembøring på tradisjonelt vis tar mange krefter og lang tid.

– Vi bærer ut på tradisjonelt vis. Da må det 15 personer til for å løfte den ut de 30 meterne fra stornaustet og ned i fjæra. Så er det én person ombord i båten som roper takten, forklarer Sommerseth.

Etter at båten ble båret ut, var det tid for å fylle opp ballasten med stein, seil og tauverk.

– Det tar en hel dag, sier Sommerseth.

«Salarøy», som er den største båten de har satt ut, har flere viktige oppdrag i år.

– Vi er med i forbundet «Kysten», som ivaretar båt- og kystkulturen i Norge. I år skal vi til Bodø 4. juli, i forbindelse med 200-årsmarkeringa der. Da seiler vi nedover med «Salarøy» og skal møte alle de andre fembøringene på veien. Så seiler vi i lag over Vestfjorden og møter andre fembøringer på Ofoten, Liland og i Gratangen, sier Sommerseth.

Vil rekruttere

Da «Salarøy» ble sjøsatt fra Stakken på Kvaløysletta lørdag, var det 45 personer i alle aldre for å overvære begivenheten.

– Vi hadde grøt til alle sammen, sier Sommerseth, som håper flere tromsøværinger vil ha interesse for «Arctandria», foreningen som holder på med å holde liv i Norges kysttradisjoner.

– Vi ønsker å rekruttere nye medlemmer. Vi holder ikke kun på med båt, men også mattradisjoner, smie og egentlig alt som tilhører kysttradisjonen, sier hun.