Nominasjonskampen er i gang

Det er under 500 dager er igjen til stortingsvalget, og partiene har begynt nominasjonen. Ingenting er avgjort ennå, og i Frp ligger det an til kamp.

STORTINGSDRØMMEN: Dette er noen av de potensielle nye ansiktene på Stortinget fra 2017. Kollasj: Marius Fiskum, Trond Sandnes, Rune Ottarsen, Øivind Arvola, Trond Tomassen og Kjell Magne Angelsen, Harstad Tidende.  Foto: Trond Sandnes

nyheter

Det er under 500 dager igjen til valget, og de ulike partiene har nå begynt sin nominasjonsprosess. Partiene som har representanter fra Troms på Stortinget i dag er Ap, Høyre og SV. De begynner nå sin stortingsnominasjon.

Arbeiderpartiet:

I dag sitter Martin Henriksen fra Harstad og Tove Karoline Knutsen fra Gryllefjord på Stortinget for Arbeiderpartiet. Flere sentrale personer i Arbeiderpartiet spekulerer i at Martin Henriksen vil fortsette, mens Tove Karoline Knutsen tenker på å gi seg etter 12 år på tinget.

– Jeg har ikke bestemt meg ennå. Jeg vil gi mitt svar på om jeg ønsker å fortsette til valgkomiteen når de spør, og det regner jeg med de gjør snart. Dette er min tredje periode, og jeg er jo en godt voksen dame. Likevel er det viktig med forskjellige folk og aldersgrupper på Stortinget, sier Knutsen.

Martin Henriksen er fåmælt om prosessen.

– Jeg skal svare valgkomiteen på om jeg ønsker å fortsette når de tar kontakt. Men jeg kan si at det har vært spennende å jobbe for Troms de siste tre årene, sier han.

Saken fortsetter under bildet

UKLART: Martin Henriksen og Tove Karoline Knutsen har enda ikke sagt noe om de ønsker gjenvalg 

 

Mulig ledig plass

Dersom Knutsen takker nei til gjenvalg er åpnes det opp en plass på Stortinget for en kvinnelig Ap-politiker, som trolig vil komme fra Tromsø. Sentrale kilder i Arbeiderpartiet peker på fylkesrådsleder Cecilie Myrseth og byråd Ragni Løkholm Ramberg som de mest aktuelle kandidatene.

– Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg er kjempeglad for muligheten til å gjøre jobben jeg gjør nå. Og det er hyggelig hvis folk synes jeg gjør en god jobb, sier Ramberg.

– Har du tenkt på nominasjon?

Så vidt meg bekjent har vi to kandidater som ikke har gitt svar på om de ønsker gjenvalg, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

POSITIV: Byråd for byutvikling, Ragni Løkholm Ramberg. 

 

Myrseth vil heller ikke si mye om sitt mulige kandidatur.

– Det er smigrende og hyggelig å bli nevnt, men har ikke så mye mer å si om det. Dersom nominasjonskomiteen spør meg så skal de få svar først. Samtidig er det nok mange dyktige navn i partiet som vil bli nevnt fremover, sier hun.

Ligger an til kamp i Frp:

Øyvind Korsberg gir seg i 2017 etter en mannsalder på Løvebakken, og åpner opp en plass for Troms Frp. Fylkeslaget har hatt store interne problemer, og senest forrige uke trakk halve styret i Tromsø Frp seg.

Frp er godt i gang med sin nominasjonsprosess, og iTromsø kjenner til at det er tre personer som har ytret et ønske til nominasjonskomiteen om å stå på førsteplass på stortingslisten: tidligere fylkesråd, og Per Sandbergs kone, Line Miriam Sandberg, statssekretær og tidligere stortingsrepresentant Per Willy Amundsen og Hanne C.S. Iversen som er statssekretær for Sylvi Listhaug. Det ligger dermed an til kamp om førsteplassen på lista til Frp.

Saken fortsetter under bildet

GÅR AV: Øyvind Korsberg går av etter 16 år på Stortinget. 

 

Høyre

Kent Gudmundsen og Elisabeth Aspaker er valgt inn på Stortinget for Høyre, mens Regina Alexandrova er møtende vara for Aspaker mens hun er Europa-minister.

Saken fortsetter under bildet

GÅR AV: Europa-minister Elisabeth Aspaker tar ikke gjenvalg, og blir fylkesmann etter valget. 

 

Aspaker gir seg, og skal trekke tilbake til stillingen som fylkesmann hun har fått mens hun har sittet i regjering. I tillegg leder hun Troms Høyres nominasjonskomitee, og skal være med å peke ut sin etterkommer på nominasjonsmøtet i november. Kent Gudmundsen ønsker på sin side å fortsette.

– Jeg har gitt tilbakemelding til nominasjonskomiteen om at jeg stiller meg til disposisjon til renominasjon. Det har vært mange lærerike år på Stortinget, og jeg har fått spennende oppgaver av partiet som har gitt meg inspirasjon til å fortsette videre, sier han.

Saken fortsetter under bildet

GJENVALG: Kent Gudmundsen i Høyre ønsker gjenvalg. Foto: Stian Jakobsen 

 

Sosialistisk Venstreparti

Torgeir Knag Fylkesnes sitter i dag på Stortinget for SV, men han har ikke svart på iTromsøs henvendelser siden torsdag.