– Det er på tide å avvikle russetiden

SV-politiker Benjamin Arvola har sett seg lei på at russetiden går ut over skolen og vil avvikle hele greia. Det vil ikke russen.

Diskuterer: Arvola og russen blir ikke enig. 

KRASSE BLIKK: Benjamin Arvola møter ikke mye forståelse for forslaget om å avvikle russetiden av russen Karoline Pedersen (19) og Silje Olsen (19) 

nyheter

Benjamin Arvola (SV) mener det er på tide på prioritere skolen fremfor fest og fyll.

– I Norge så er vi så heldig at vi 13 års gratis skolegang. Det viktigste øyeblikket i alle de 13 årene er eksamensperioden siste året på videregående. At ungdommen takker for dette med å drikke seg full og ikke møte på skolen er direkte utakknemlig. Skolen skal ikke vike for russetradisjoner, men omvendt, sier Arvola.

Voldtekt, mobbing og fyll

– Jeg klarer ikke begripe at vi bevarer en tradisjon som hvert år leder til en rekke voldtekter, mobbing av yngre elever som blir «tatt» av russen og bunnet fast på lyktestolper og masseslagsmål. Bare forrige helg måtte politiet rykke ut 30 ganger på grunn av russen. Det tar opp altfor mye av politiets ressurser, fortsetter han.

LES OGSÅ: - Russen må skjerpe seg

Mange russ oppfører seg

Silje Olsen er russepresidenten på Kvaløya, og Karoline Pedersen er russ på Tromsdalen. De er enig i at det er en rekke problemer som oppstår hvert år med russen, men mener det må løses på andre måter.

– I Tromsø har det ikke vært noen anmeldte voldtekter denne russeperioden. Og det er flere russ som oppfører seg dårlig, og som ikke møter på skolen. Jeg ser det selv, og er enig i at det er et problem. Men det er samtidig mange russ som jobber hardt på skolen, og som rydder opp etter oss. Det blir feil skjære alle under en kam når det er så mange russ som oppfører seg, sier Olsen.

– Hva tenker dere om at politiet må bruke så mye ressurser på russen?

– Det er jo jobben deres. Samtidig så har vi et godt forhold til politiet, og som regel så gjelder det bare støy og beskjed om at vi må flytte oss – og det respekterer vi, sier Pedersen.

Vil flytte russetiden

– Heller enn å avvikle russetiden kan man flytte enten eksamenene til etter russetiden eller flytte russetiden til etter eksamenene. Ungdommen har fullført 13 års skolegang, og fortjener å få feire at de er ferdig, sier Olsen.

Det går ikke Arvola med på.

– Det hadde vært bedre å flytte russetiden enn å ha den nå, men helst vil jeg avvikle den. Skolen skal ikke tilrettelegge for fyll og ugagn. Samtidig legger jeg meg ikke bort i hva avgangselevene gjør i juni når de er ferdig på skolen, sier han.

LES OGSÅ: – Teit at folk kjefter så mye på grunn av russefeiringen i Bukta

Tradisjon

Olsen og Pedersen mener at russetiden er en godt etablert tradisjon, og at den derfor ikke bør avvikles. Det mener ikke Arvola.

– At noe er en tradisjon er ikke et argument. Omskjæring er en tradisjon, og kinesere pleide å snøre sammen føttene til jenteunger. At noe er en tradisjon betyr ikke at det er en god idé, sier han.

Mørk russehistorie

Når Arvola blir utfordret av russen på om han selv har vært russ får de et noe utradisjonelt, men ærlig svar.

– Mitt forhold til russ er en mørk historie. Jeg kjøpte meg russeturstyr når jeg var 16 år og var jukseruss. Jeg dro på russesamling på Tryvann sammen med eldre venner og festet masse, så da droppet jeg å være russ når jeg gikk ut av videregående, sier Arvola.