Derfor har Hedda (17) startet en kampanje mot hundeeiere

Fotoprosjektet til Hedda Bech (17) har vakt oppmerksomhet i sosiale medier. Nå har hundeeiere over hele Tromsø stilt sine firbeinte til rådighet.
nyheter

17-åringen fikk ideen til fotokampanjen da hun og en venninne gikk gjennom sentrum en dag tidligere i år. Utenfor Rogers oppdaget de en hund som sto bundet ute i kulda og frøs.

– Den lå på kalde sprinkler på bakken og skalv. Vi gikk inn og snakket med de ansatte og fikk kontakt med eieren som hadde sittet der inne i flere timer. Det var da jeg tenkte at nå må det skje noe, sier Bech, som har sett seg lei av at hundeeiere parkerer hundene sine utenfor butikker, restauranter og serveringssteder.

Plakater i byen

Hun bestemte seg for å be byens hundeeiere om hjelp til å lage en kampanje, hvor målet er å spre budskapet om ikke å parkere hunden utendørs.

– Folk har vært veldig positive og vil gjerne stille med hundene sine slik at jeg kan bruke dem som modeller i fotoserien. De fleste er enige med meg og synes det er et bra tiltak, sier Bech.

Prosjektet vil innebære en bildeserie av forskjellige hunder bundet fast utenfor ulike utesteder i Tromsø by. Bildene skal hun bruke til å lage plakater som skal henges opp i sentrum, samt spres på sosiale medier.

Hedda Bech (17) er rystet over at folk "parkerer" hundene sine utenfor sentrumsbutikker på timesvis i slengen. Nå har hun startet en kampanje for å få folk til å tenke seg om før de utsetter dyrene sine for slik belastning. Her med hunden Rocky.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

 

Kan bli stjålet

– Jeg skal spre bildene på Facebook som en kampanje for å gjøre folk oppmerksomme på dette. Jeg er veldig glad i dyr, og blir rett og slett lei meg og trist når jeg ser at hunden må stå ute i timevis, sier 17-åringen.

Hun peker på at det ikke bare handler om at hunden står ute i kulden og fryser.

– Når hunden står bundet ute på den måten er det enkelt å stjele den. Hvis noen er interessert i å ta den med seg så skal det ikke mer enn fem minutter til å løsne båndet og ta den med seg, sier Bech.

Ulovlig

Nestleder i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Therese Simonsen Rye, forteller til iTromsø at de stadig får henvendelser fra folk som reagerer på hunder som parkeres ute over lengre tid.

– Vi har en del slike saker hvor folk ringer oss fordi eieren ikke kommer og henter hunden sin på flere timer. Vi har måttet hentet hunder flere ganger som har stått ute lenge fordi politiet ofte ikke tar slike saker. Vi er helt enige i at dette ikke er bra, sier Rye.

Hun legger til at noen hunder tåler å stå ute bedre enn andre, men påpeker at ingen hundeeiere har lov å parkere hunden ute.

– Det er faktisk ikke lov å sette ifra seg hunden utenfor butikker på den måten. Og det er ikke greit i det hele tatt. Det er ikke bra for dyrevelferden, hunden kan bli stresset, plaget av andre og ikke minst kald, sier nestlederen i Dyrebeskyttelsen, som peker på flere episoder hvor hunder har blitt plaget av barn mens de har stått bundet, noe som igjen har ført til at hunden har fått et dårlig forhold til barn.