Unge Høyre:

– Start russefeiringen etter eksamen

Unge Høyre vil flytte den tradisjonsrike russefeiringen til etter eksamensperioden. Da vil feiringen ikke gå ut over studieresultatene.

– FLYTT RUSSEFEIRINGEN. Ragnhild Berg Nilsen, leder i Troms Unge Høyre, vil heller flytte enn avskaffe russefeiringen. Foto: Christer Pedersen 

nyheter

Hvert år skaper russefeiringen debatt – så også i år.

Mandag gikk SV-politiker Benjamin Arvola ut i iTromsø og krevde at hele feiringen ble avskaffet.

– Jeg klarer ikke å begripe at vi bevarer en tradisjon som hvert år leder til en rekke voldtekter, masseslagsmål og mobbing, tordnet han.

– Flytt russeperioden

Ikke uventet fikk Arvola motbør – ikke minst fra russen selv.

Han møter også motstand fra sine medpolitikere – selv om Unge Høyres fylkesleder Ragnhild Berg Nilsen til viss del er enig med ham.

– Vi mener at en bedre løsning er å flytte russetiden til etter eksamen. Elevene fortjener en feiring etter 13 år med skole, det er tradisjon, men det er også viktig at elevene får muligheten til å gjøre sitt beste på skolen, sier hun.

LES OGSÅ: - Russen må skjerpe seg

Med andre ord skal man kle seg i rødt, blått og hvitt først etter at man er ferdig med muntlig og skriftlig eksamen. Da vil man på en helt annen måte kunne slappe av og feire, mener man.

Mer avslappet feiring

– Jeg tror at eksamensresultatene vil bli bedre og elevene kan en gledeligere feiring med bedre samvittighet, sier Nilsen.

For det har sine konsekvenser at russeperioden – med all fest og moro – skal avløses av en testing av kunnskapsnivået etter 13 års skolegang.

– Det er uheldig at skriftlige eksamener skal komme i og rett etter russetiden. Det legger ikke akkurat til rette for at elevene skal kunne prestere best mulig, mener Unge Høyre-lederen.

LES OGSÅ: - Teit at folk kjefter så mye

Hun tror ikke det er mulig å avskaffe russetradisjonen.

Kan ikke avskaffe tradisjonen

– Russetiden er kommet for å bli, det er en koselig tradisjon som jeg tror kommer til å bestå i mange år. Vi bør ikke stikke kjepper i hjulene til elevene, men heller gi de roen de fortjener i eksamenstiden.

Arvolas argumenter om at uhemmet fyll og fanteri fører til lovbrudd og andre ting vil hun heller ikke ta til seg.

LES OGSÅ: Flere slagsmål i Telegrafbukta

– Det er ikke riktig å avvikle russetiden fordi et mindretall bryter loven. Jeg tror at elevene skjønner at det fortsatt ikke er tillatt å bryte loven, selv om man har bukse med farge på.