Boligprisene fortsette å stige

Boligprisene i Tromsø har økt 49,8 prosent de siste fem årene. Økningen vil fortsette, men i roligere tempo.
nyheter

Etter en treg høst, har boligmarkedet igjen økt i Tromsø.

– Det er som forventet med en jevn, normal prisstigning. Det er roligere nå enn for en stund siden da alt gikk over prisstigning. Nå virker markedet og ha priset seg veldig rett. Kjøperne er veldig nøkterne hvis boligprisene er for høye, så nå går det noen boliger litt under, de fleste på takst, men fortsatt har vi også tilfeller hver uke med boliger som går flere hundre tusen over takst, sier Stian Mathiassen i Hjem Eiendomsmegling.

800.000 over

Daglig leder i DNB Eiendomsmegling, Ruth Norstrøm, kan fortelle om en meget god mai måned så langt.

– Det går så det suser. I går solgte vi en bolig i Kapteinvegen 8 for 800.000 kroner over prisantydning. Nå er det budrunde på en bolig i Nøkken som er 800.000 over nå og vi forventer tipper opp mot nesten én million over, sier Ruth Norstrøm til iTromsø.

Og økningen vil fortsette.

– Det var en litt treg vår med litt sommerferiefølelse med godvær og påske, men det virker som vårslippet vi forventet i april, kommer nå i mai, sier Norstrøm og legger til.

– Nå er en god tid for å legge ut bolig for salg. Etterspørselen er stor.

Stabil økning

Ifølge Eiendom Norges statistikk har det i Norge vært en prisstigning på 5,8 prosent på boligsalg det siste året. I Tromsø har markedet økt med 3,7 prosent ifølge de siste rapportene

Statistikken til Eiendom Norge omfatter boliger som er annonsert på finn.no, det vil si nærmere 70 prosent av alle bruktboliger som omsettes i Norge i løpet av et år.

– Det er et veldig sunt marked i Tromsø der det bygges og selges jevnt. Det er godkjent en del nye prosjekter og da vi vil ikke ha en vanvittig stor prisstigning, men en normal stigning, sier Mathiassen.

Har roet seg

Den vanvittige veksten som har vært de siste årene har roet seg noe. Boligprisene i Tromsø har økt 49,8 prosent de siste fem årene.

– Hvis det slutter og bygges og ikke kommer nybygg, blir det boligmangel og man vil man få en ny enorm prisstigning. Slik ser det ikke ut nå med en lav rente som man kan binde opp de neste 5–10 årene for under tre prosent, så det ser bra ut.

Men ser man boligutviklingen de siste ti årene, har økningen vært på 68,3 prosent og Tromsø er bak både Oslo (86,8), Stavanger (79,8), Trondheim (75,6) og Bergen (71,4).

– Alle har inntrykk av at prisutviklingen i Tromsø har vært helt vill, men ser man tallene for de siste ti årene, er Tromsø langt fra toppen. Markedet går opp og ned og etter finanskrisen fra 2008-2011, ble det nesten ikke kjøpt boliger, dermed var det en knapphetsfølelse i 2014 og 2015, som satt i gang mye salg, sier Norstrøm.

Ifølge Norstrøm er det helt utenkelig at markedet vil oppleve en nedgang.

– Det tilbys fortsatt ikke nok boliger, så de som håper og venter på en prisnedgang, må vente lenge, sier Norstrøm.

Ingen olje-krakk

I Stavanger har boligprisene falt med 7,2 prosent de siste 12 månedene. Det vil ikke skje i Tromsø.

– Høsten i fjor var det veldig rolig og mange folk var skeptiske, men i Tromsø er vi i en veldig trygg posisjon. Vi har mange offentlig ansatte på både universitetet og UNN, så situasjonen her er helt annerledes enn i Stavanger, der veldig mange er knyttet opp til oljenæringa. Det er mange sikre jobber og jevnt tilflytting, så ting ser bra ut i Tromsø, sier Mathiassen.

Mange ledige

Ifølge Mathiassen er det særlig rekkehus, tomannsboliger og eneboliger som er veldig i skuddet.

– Større boliger er det for lite av i Tromsø, så det er veldig i skuddet. Toromsleiligheter er det imidlertid mye av. Det er over 50 ledige på Finn.no, sier Mathiassen.

Det skyldes ifølge eiendomsmegleren fraflytting av studenter.

– Etter sommeren vil det bli mer trykk på toromsleiligheter når folk vet hvor de har kommet inn på studier, sier han.