– Det meste er ferdig nå, sier Karl Karlsson, som anslår at han har produsert et sted mellom 18 og 20 verker som skal avdukes når utstillingen «De aller fleste er enig med meg – en kunstutstilling av Karl Karlsson» åpner på Kurant fredag kveld.

– Det siste kunstverket skal jeg imidlertid ikke lage før fredag. Da kommer Dagens Næringsliv oppover for å lage en sak på utstillingen, og de ønsket å se meg i aksjon, forteller han.

Stua ble atelier

Det var i mai i fjor at Karlsson gikk offentlig ut og kritiserte kunsten som utsmykket veggene i det nye politihuset. Karlsson, som er tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund, trodde først kunsten var lagd av barnehagebarn. Da han fikk vite at fem etablerte norske samtidskunstnere sto bak kunstprosjektene, uttalte Karlsson at dette var noe han selv kunne ha laget hjemme i garasjen.

Det har han nå gjort, etter en utfordring fra Kurant.

– Jeg startet i garasjen da det var brukbar temperatur ute, men etter hvert som det ble kjøligere har jeg vært nødt til å ta i bruk stuebordet, forteller han.

Kunsten som Karlsson har lagd de siste ukene, er ifølge ham selv bokstavelig talt noe han har slengt sammen hjemme.

– Det er ingen dype tanker bak dette, og jeg har ikke brukt mye tid på kunsten. Det er også litt av poenget.

– Er det en rød tråd som går igjen i kunstverkene dine?

– Nei, det tror jeg neppe du klarer å finne.

Stor interesse

Etter at Kurant opprettet et Facebook-arrangement, har nesten 300 svart at de skal komme på utstillingen, mens nærmere 400 har vist sin interesse for arrangementet. Både åpningsdagen og 17. mai blir det uteservering og i tillegg til hjemmebrygget grønt øl byr Karlsson på surstrømming på selve nasjonaldagen. Den store interessen var han imidlertid ikke forberedt på.

– Det hadde jeg ikke forventet, men jeg tror at det er et uttrykk for at mange i befolkningen er enig med meg, men ikke har våget å si ifra, i fare for å virke dum. Mange synes derfor det er tøft at jeg gjør dette, påpeker han.

SE OGSÅ: Forberedelsene til kunstutstillingen

Karlsson ser imidlertid ikke for seg stående ovasjoner når utstillingen åpner.

– Nei, jeg forventer å bli slaktet, så alt høyere enn terningkast 1 vil være en bonus. Det er uansett ikke kunsten i seg selv som er poenget, men det å si ifra, påpeker Karlsson, før han legger til:

– Jeg ser ikke bort fra at mange vil mene at utstillingen bare er noe forbannet tull, men da er jeg i så fall i godt selskap. Mange anerkjente kunstnere lager også bare noe forbannet tull.

Til salgs

Skulle man imidlertid la seg imponere over kunsten, er det fullt mulig å sikre seg en Karlsson original.

– Hvert av kunstverkene selges til høystbydende over 1.500 kroner, der budrunden vil foregå via Facebook-arrangementet, forteller han.

Karlsson har imidlertid ikke tenkt å sitte igjen med noen penger selv.

– Kurant tar 50 prosent i provisjon. Det resterende overskuddet vil gå til SMISO, Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep i Tromsø. På toppen av dette kommer en kunstavgift på 5 prosent av salgsbeløpet. Disse pengene går til Bildende Kunstneres Hjelpefond, forteller han.

GARASJEN SOM ATELIER: Karl Karlsson startet arbeidet i garasjen, men måtte etter hvert trekke inn i stua.